BOTA MË E FRIKËSUAR NGA INFLACIONI, SESA NGA COVID 19

BOTA MË E FRIKËSUAR NGA INFLACIONI, SESA NGA COVID 19

Në dy vitet e fundit ka shumë të arsye për t’u shqetësuar, që nga Covid, lufta, inflacioni, kriza energjetike dhe ndryshimet klimatike. Por çfarë është ajo që na shqetëson më shumë? Kompania ndërkombëtare e kërkimit dhe konsulencës së tregut IPSOS, pyeti pothuajse 20,000 qytetarë të 29 vendeve midis moshës 16 dhe 74 vjeç çdo muaj për dy vjet. Dhe sondazhi zbuloi se nëse disa shqetësime mbaheshin “konstante”, të tjerët qëndronin në krye ose në fund të shkallës së përparësisë.

Në shtator 2020, pas një vere të kthyer disi në normalitet, rastet filluan të rriteshin përsëri dhe u fol për bllokime të reja të mundshme dimërore. Në këtë klimë, duke pasur parasysh pranverën e kaluar, për pothuajse gjysmën e të anketuarve në anketë ishte Covidi shqetësimi kryesor. Sot, kriza shëndetësore ka kaluar në plan të dytë dhe në shtator 2022, vetëm një në 10 persona e vendosi Covid-in në krye të shqetësimeve të tyre.

Tani është rritur kostoja e jetesës në qendër të frikës së njerëzve është inflacioni, i cili ka kaluar si një shqetësim serioz në 8% të rasteve për 4 nga 10 pjesëmarrës.

Më të shqetësuarit janë qytetarët e Polonisë dhe Argjentinës, por është e rëndësishme të theksohet se inflacioni ka qenë gjithmonë një burim i madh ankthi për këto dy vende dhe se deri në vitin 2020 gjysma e polakëve dhe argjentinasve e vendosin atë në krye të listës së shqetësimeve.

Ndryshe është çështja në kontinentin europian, ku inflacioni ka shkuar me shpejtësi në krye të shqetësimeve, duke shmangur Covid-in. Në vitin 2020 vetëm 9% e italianëve ishin të shqetësuar nga rritja e çmimeve, ndërsa tani përqindja është rritur në 35%. E njëjta tendencë u regjistrua në Britaninë e Madhe, e cila shkoi nga 19% në 56%, në Spanjë (nga 9% në 39%), në Francë (nga 13% në 39%) dhe madje edhe në Gjermani (nga 19% në 49%).

Sondazhi IPSOS vë në dukje gjithashtu një pakënaqësi të përgjithshme të qytetarëve me menaxhimin e këtyre çështjeve nga qeveritë e tyre. Sipas dy të tretave të pjesëmarrësve, vendi i tyre nuk po shkon në drejtimin e duhur dhe vetëm banorët e Arabisë Saudite dhe Indonezisë duket se janë plotësisht të kënaqur me vendin ku jetojnë, me përkatësisht 95% dhe 81% përgjigje pozitive. Më kritikët ishin peruanët dhe argjentinasit, me vetëm 10% të përgjigjeve pozitive.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.