FËMIJA I MADH KA MË SHUMË MUNDËSI T’IA DALË NË JETË, SIDOMOS NËSE ËSHTË FEMËR

FËMIJA I MADH KA MË SHUMË MUNDËSI T’IA DALË NË JETË, SIDOMOS NËSE ËSHTË FEMËR

Një studim gjerman shpjegon arsyen pse fëmijët e parë janë më intelegjent. Sipas tij, koeficienti i intelektit (IQ) ulet me 1,5% për çdo vit. Pra, te fëmijët pasues inteligjenca sa vjen dhe ulet.

Universiteti i Leipzigut sjell të dhëna tepër interesante për këtë çështje. Hulumtuesit kanë analizuar tri studime që kanë përfshirë më shumë se 20 mijë persona nga Gjermania, Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe. Të dhënat e marra në konsideratë përfshinin rezultatet e testit të personalitetit dhe të inteligjencës.

Në bazë të studimit, koeficienti i intelektit ulet për nga niveli pas fëmijës së parë. Ndërkohë që, për sa i përket personalitetit mes vëllezërve dhe motrave, nuk është vënë re asnjë ndryshim, edhe pse studime të mëparshme kanë sugjeruar se rendi i lindjes ndikon edhe në tiparet e karakterit.

Shkencëtarët nuk janë ende në gjendje të shpjegojnë këtë lloj ndryshimi mes tyre. Fëmija i madh, sipas një studimi britanik të Universitetit të Essex, ka më shumë mundësi për t’ia dalë në jetë, sidomos nëse është femër.

Ky përfundim u arrit pasi u monitoruan 3552 persona. Rezultoi se fëmijët e mëdhenj ishin më ambiciozë sesa më të vegjlit dhe në veçanti femrat.

“Ndodh që me fëmijën e parë prindërit investojnë më shumë kohë dhe energji ose thjesht fare fëmijët e mëdhenj mund të jenë më inteligjentë”, thotë drejtuesja e studimit, Feifei Bu.

Ky studim me siguri që nuk do i kënaqë fëmijët e vegjël, por shembulli se të mëdhenjtë janë më të zotët është i faktuar, pasi Barack Obama, Angela Merkel, Oprah Winfrey, Mick Jagger janë që të gjithë fëmijët e parë, për të vijuar më tej me Kate Middleton dhe Beyonce.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.