10 FRAZAT QË PËRDOREN MË SË SHPESHTI NGA NËNAT NARCISISTE

10 FRAZAT QË PËRDOREN MË SË SHPESHTI NGA NËNAT NARCISISTE

Termi narcizëm është i përhapur në masë të madhe në botën moderne në veçanti në personalitete të fiksuar me pamjen e jashtme që më shumë imponojnë në opinion atë që duan të shfaqin e jo atë që posedojnë si vlerë të realët.  Narcisizmi përdoret për të përshkruar dikë që është egoist, egocentrik por një narcisoid i vërtetë i çon këto sjellje në ekstrem duke shkaktuar dëme për të gjithë ata që i rrethojnë dhe më konkretisht të afërmit e tyre.

Biologjikisht pjesa dërmuese e grave janë nëna por mënyra se si ato i trajtojnë fëmijët e dallon njërën nga tjetra. Nënat narcisiste priren t’i shohin fëmijët e tyre si një vazhdim të realizimit të vetvetes, duke i detyruar fëmijët e tyre të mendojnë, të besojnë dhe madje të përmbushin qëllimet e përjetshme që ajo i ka mbajtur për vete. Në raste të tjera, nënat narcisiste shpesh janë emocionalisht të largëta, mizore dhe të pashpirta shkruan actawareness.com.

Më poshtë radhiten frazat më të përdorura të një nëne narcisiste si p.sh.:

  1. Je mirë! Ndalo së qari përndryshe do të jap diçka vërtetë për të qarë.

Nënat narcisiste nuk janë të ngrohta dhe të dashura. Ato janë zhvlerësuese dhe mizore. Kur fëmijët e tyre vijnë tek ato për mbështetje, dashuri dhe ngrohtësi ato i krijojnë ndjenjën e nënvlerësimit dhe reagojnë në mënyrë të pashpirt.

  1. Ti duhet të jesh më shumë si tjetri, ai është aq i mrekullueshëm.

Loja e krahasimit është një mjet i madh manipulimi i përdorur nga një nënë narcisiste. Duke e bërë këtë, ajo dërgon mesazhin me zë të lartë dhe të qartë: ju duhet të ndryshoni për të qenë mjaftueshëm i mirë për të.

  1. Pse nuk mund të bësh kurrë asgjë siç duhet?

Pavarësisht se çfarë bën fëmija i një nëne narcisiste, asgjë nuk mjafton. Nëse fëmijës i është ngarkuar një punë e përditshme ata nuk e kanë bërë atë siç duhet. Nëse ata dolën nga rruga e tyre për të bërë diçka të mirë për prindin e tyre, atyre u thuhet se nuk është e mjaftueshme. Gjatë gjithë ekzistencës së tyre, nëna e tyre vazhdimisht do t’u kujtojë atyre u duhet të bëjnë më shumë ose të bëjnë diçka ndryshe.

  1. Nuk do të arrini kurrë asgjë.

Narcistët priren të rrahin njerëzit që supozohet se i duan duke i qortuar. Duke përdorur fraza si kjo, ata sigurojnë se do të kenë kontroll emocional mbi fëmijën e tyre.

  1. Më detyrohesh gjithçka sepse të dhashë jetën.

Nënat narcisiste u pëlqen të zhgënjehen në faj. Nëse fëmija i tyre nuk i përkulet vullnetit të tyre, ato janë të shpejta për t’u kujtuar atyre se janë ato që i kanë lindur. Dhe për shkak të kësaj, fëmijët e tyre duhet të bëjnë çfarëdo që thonë ose të paktën sipas tyre, duhet.

  1. Unë jam i vetmi që do të të dua ndonjëherë.

Një nënë narcisiste do të punojë për të izoluar fëmijët e saj. Sa herë që fëmijët e saj kanë miq, partnerë apo edhe një anëtar tjetër të familjes me të cilin ndihen të afërt, nëna narcisiste fillon të ndihet xheloze dhe e pasigurt. Ajo e lufton këtë duke punuar për t’i larguar të gjithë nga fëmija i saj, në mënyrë që t’i ketë të gjitha për vete.

  1. Do të ishit kaq të bukur nëse do të humbisnit vetëm disa kilogramë.

Shumicën e rasteve, kur një narcisist komplimenton fëmijën e tyre, komplimenti është i pasaktë. Ajo mund të thotë: “Shtëpia juaj duket kaq e pastër, nuk është çudi që fëmija juaj ende nuk flet.” Fjalitë si kjo janë një tronditje e madhe sepse doni ta vlerësoni komplimentin por nuk mundeni sepse ai gjithashtu vjen me një goditje të fortë.

  1. Të gjithë dëshirojnë të kenë një nënë si unë.

Nënat narcisiste kanë një ndjenjë të fryrë të vetvetes. Ajo mund të jetë nëna më e keqe në botë por në mendjen e saj ajo është më e mira. Ajo është një nënë aq e mirë, në fakt, sa të gjithë do të dëshironin ta kishin si nënë. Është e panevojshme të thuhet se nënat narcisiste janë plotësisht delirante.

  1. Ai fustan do të më dukej më mirë.

Një nënë narcisiste kërkon gjithë vëmendjen. Nëse ajo ka një vajzë të bukur, ka të ngjarë të bëhet xheloze, duke punuar vazhdimisht për të mposhtur vetëvlerësimin e vajzës së saj.

  1. Gjithçka që ke, e ke për shkakun tim.

Dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishme, nëna narcisiste gjithmonë do ta vlerësojë veten për arritjet e fëmijës së saj. Pavarësisht se sa shumë punojnë, gjithçka që kanë ata e kanë për shkak të saj. Ajo beson sepse i lindi, se duhet t’i jepet merita për të gjitha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.