AAP LËSHON UDHËZIME TË REJA TË GJUMIT TË SIGURT PËR FOSHNJAT

AAP LËSHON UDHËZIME TË REJA TË GJUMIT TË SIGURT PËR FOSHNJAT

JA ÇFARË DUHET TË DINË PRINDËRIT DHE KUJDESTARËT

Për herë të parë në pesë vjet, Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) ka publikuar rekomandime të përditësuara në lidhje me gjumin e foshnjave. Udhëzimet për gjumin e sigurt të vitit 2022 bazohen në një rishikim të provave nga gati 160 studime shkencore që nga viti 2015 dhe kanë për qëllim parandalimin e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS), e cila është shkaku i vdekjes së afërsisht 3,500 foshnjave në SHBA çdo vit.

Në shumë raste këto vdekje mund të parandalohen me praktika të sigurta të gjumit.

First Candle, organizatë jofitimprurëse e dedikuar për reduktimin e SIDS dhe sindromës së vdekjes së papritur të pashpjegueshme të foshnjave (SUIDS), deklaron se 79% e vdekjeve nga SIDS janë për shkak të foshnjave që flenë në një shtrat të rritur ose në një krevat fëmijësh / kosh me jastëkë, batanije, kafshë pelushi ose veshje të lirshme, shkruan Motherly.

Megjithëse vdekjet e lidhura me SIDS u ulën në mënyrë drastike pas prezantimit të fushatës Back to Sleep në vitet 1990 ato kanë mbetur relativisht të pandryshuara që nga vitet 2000.

Studiuesit mund të kenë identifikuar kohët e fundit një biomarker që mund të ndihmojë në parashikimin se cilët foshnje janë në rrezik më të lartë për SIDS por praktikat e sigurta të gjumit janë ende jashtëzakonisht të nevojshme për të ndihmuar në uljen e rrezikut për të gjitha foshnjat. Ja çfarë duhet të dini në lidhje me rekomandimet e reja të bazuara në prova të AAP për gjumë të sigurt të foshnjave.

Pozicioni i gjumit të foshnjës

Rekomandimi i AAP-së: Foshnjat duhet të vendosen në shpinë për gjumë nga çdo kujdestar derisa të arrijnë moshën 1 vjeç. Foshnjat nuk duhet të vendosen në krah ose në bark për të fjetur edhe për dremitje të shkurtra.

Çfarë duhet të dini: Kur foshnjat flenë në bark kjo do të thotë që rrugët e tyre të frymëmarrjes nuk janë në gjendje të jenë aq të hapura sa kur flenë në shpinë. Fjetja në anën e tyre do të thotë se është më e lehtë për foshnjat të rrokullisen në stomak. Gjumi në stomak gjithashtu mund të rrisë temperaturën e trupit dhe të shkaktojë mbinxehje të tyre.

Për prindërit dhe kujdestarët që shqetësohen për mbytjen e foshnjës nga pështyma, është në fakt më e sigurt që foshnja të flejë në shpinë sesa në krah ose në bark.

“Kur një fëmijë është në shpinë dhe pështyn ajo mund ta kthejë kokën majtas në të djathtë për të pastruar rrugët e frymëmarrjes. Por nëse është në bark ajo mund ta kthejë kokën vetëm në dyshek. Gjithashtu kur ajo është në shpinë, graviteti do ta tërheqë pështymën lart poshtë dhe përsëri në tubin e saj të ushqimit [ezofag] dhe jo në grykën e saj [trake],” thekson First Candle.

Sipërfaqet e gjumit

Rekomandimi i AAP-së: Fëmija duhet të flejë në një krevat fëmijësh, kosh, krevat fëmijësh portativ ose në oborr të lojës në një sipërfaqe gjumi të sheshtë, jo të prirur me një dyshek të fortë dhe të përshtatshëm. Dysheku duhet të mbulohet me një çarçaf të ngjitur pa objekte të buta.

Çfarë duhet të dini: Studimet e fundit kanë treguar se sipërfaqet e gjumit të pjerrëta mbi 10 gradë janë të pasigurta për gjumin e foshnjave pasi ato mund t’i inkurajojnë foshnjat të rrokullisen në bark edhe nëse nuk e kanë bërë më parë. Dyshekët duhet të jenë të fortë, jo të butë.

“Një mënyrë e shkëlqyer për të provuar nëse një sipërfaqe është shumë e butë është të shtypni dorën poshtë dhe më pas ta ngrini lart. Nëse dora juaj lë një dhëmbëzim, është shumë e butë, “thotë First Candle.

Vendndodhja e gjumit

Rekomandimi i AAP: Foshnjat duhet të flenë në dhomën e prindërve, afër shtratit të prindërve por në një sipërfaqe të veçantë të projektuar për foshnjat në mënyrë ideale për të paktën gjashtë muajt e parë.

Çfarë duhet të dini: Ndarja e dhomës, pa ndarjen e shtratit, redukton në mënyrë drastike rrezikun e SIDS. AAP ka shkurtuar periudhën e rekomanduar të ndarjes së dhomës në kohën kur rreziku i SIDS është më i lartë (rekomandimet përdoren për të deklaruar deri në 12 muaj), për shkak se 90% e rasteve të SIDS ndodhin përpara se foshnja të mbushë 6 muaj. Rreziku i SIDS arrin kulmin midis moshës 1 dhe 4 muajsh dhe është i pazakontë pas moshës 8 muajsh, thotë AAP.

Ndarja e shtratit ose bashkë-fjetja

Rekomandimi i AAP-së: Megjithëse AAP nuk mund të rekomandojë ndarjen e shtratit bazuar në provat organizata gjithashtu respekton që shumë prindër zgjedhin të ndajnë shtratin në mënyrë rutinore për një sërë arsyesh, duke përfshirë lehtësimin e ushqyerjes me gji dhe preferencat kulturore.

Çfarë duhet të dini: Provat tregojnë se gjumi i përbashkët ose ndarja e shtratit mund të rrisë rrezikun e SIDS por nëse ndarja e shtratit është e rëndësishme për ju, bisedoni fillimisht me pediatrin e fëmijës tuaj për t’u siguruar që jeni duke ndarë shtratin në mënyrën më të sigurt të mundshme.

Për të reduktuar faktorët e rrezikut të SIDS në këtë rast AAP rekomandon që foshnjat kurrë nuk duhet të flenë bashkë me dikë që përdor medikamente ose substanca që mund të dëmtojnë aftësinë e tyre për t’u zgjuar ose me dikë që është duhanpirës aktual.

Shtrati dhe batanije me peshë

Rekomandimi i AAP-së: Mos vendosni objekte të buta duke përfshirë jastëkët, batanijet ose jastëkët e parakolpit në mjedisin e gjumit të foshnjës.

Çfarë duhet të dinë prindërit: foshnjat nuk duhet të vendosen për të fjetur sipër ose poshtë çdo lloj mbulese përveç një çarçafi të vendosur. Nëse jeni të shqetësuar se foshnja juaj mund të jetë e ftohtë shtoni shtresa veshjesh por jo batanije, thotë AAP.

Gjumi në sediljet e makinës

Rekomandimi i AAP-së: Sediljet e makinave, karrocat, lëkundëset, mbajtëset e foshnjave dhe hobe për foshnjat nuk rekomandohen për gjumë rutinë veçanërisht për foshnjat më të vogla se 4 muaj. Kur foshnjat bien në gjumë në një ndenjëse makine ose në një pajisje tjetër ulur, hiqni ato nga ndenjësja dhe zhvendosini në një krevat fëmijësh sa më shpejt që të jetë e sigurt dhe praktike.

Çfarë duhet të dinë prindërit: Kur foshnjat bien në gjumë në një pozicion ulur ata pa dashje mund të pengojnë rrugët e tyre të frymëmarrjes ndërsa relaksojnë kokat e tyre dhe mjekra i bie në gjoks. Natyrisht, foshnjat mund të bien në gjumë në një sedilje makine kur ngasin makinën por sapo të mbërrini, zhvendoseni fëmijën nga ndenjësja e makinës dhe mbi një sipërfaqe të fortë, të sheshtë dhe në shpinë, rekomandon First Candle.

Ushqyerja me gji

Rekomandimi i AAP-së: Ushqyerja me gji ekskluzivisht për rreth 6 muaj dhe vazhdimi për 1 vit ose më gjatë sipas dëshirës reciproke nga prindërit dhe foshnjat.

Çfarë duhet të dinë prindërit: Ushqyerja me gji shoqërohet me një rrezik më të ulët të SIDS pasi siguron një nxitje të sistemit imunitar për foshnjat dhe për shkak se foshnjat që ushqehen me gji zgjohen më lehtë nga gjumi, vëren First Candle. Edhe ushqyerja me gji për çdo kohë mund të zvogëlojë rrezikun e SIDS. AAP gjithashtu thotë se përfitimet mund të jepen nga qumështi i gjirit, pavarësisht nëse ai vjen nga gjiri apo pompohet dhe ushqehet nga një shishe. Ushqyerja me qumësht gjiri gjithashtu mund të ndihmojë në kompensimin e rreziqeve të SIDS tek foshnjat e lindura para kohe ose me peshë më të ulët lindjeje, të cilët mund të jenë në një rrezik natyrshëm më të lartë.

Mbinxehje dhe kapele

Rekomandimi i AAP-së: Shmangni mbinxehjen dhe mbulimin e kokës tek foshnjat.

Çfarë duhet të dinë prindërit: Për shkak se mbulimi i kokës dhe mbulimi i tepërt me veshje/batanije të tepruar mund të shoqërohet me një rrezik të shtuar të SIDS, AAP nuk rekomandon që foshnjat të mbajnë kapele në ambiente të mbyllura. Një temperaturë më e ngrohtë e dhomës mund të lidhet gjithashtu me rrezikun e SIDS. AAP nuk rekomandon një temperaturë specifike të dhomës por sugjeron që prindërit t’i veshin foshnjat në mënyrë të përshtatshme për mjedisin, me jo më shumë se një shtresë më shumë se sa një i rritur do të ishte i përshtatshëm për t’u veshur. Për të kontrolluar shenjat e mbinxehjes, shikoni për lëkurë të skuqur, djersitje ose gjoksin e foshnjës që ndjehet i nxehtë në prekje.

Mbështjellja me pelenë

Rekomandimi i AAP-së: Nuk ka asnjë provë për të rekomanduar se pelena është mënyrë për të reduktuar rrezikun e SIDS.

Çfarë duhet të dinë prindërit: Nëse një foshnjë e mbështjellë me pelenë vendoset në shpinë por rrokulliset në bark, ekziston një rrezik i lartë për vdekje, vëren AAP. Foshnjat e mbështjella me pelenë duhet të vendosen gjithmonë në shpinë por kur një foshnjë fillon të tregojë shenja të përpjekjes për të rrokullisur, nuk duhet të përdoret më pelena.

Biberonët

Rekomandimi i AAP-së: Ofrimi i biberonit në kohën e gjumit dhe para gjumit rekomandohet për të zvogëluar rrezikun e SIDS.

Çfarë duhet të dinë prindërit: Studime të shumta kanë treguar se ofrimi i biberonit për çdo gjumë mund të zvogëlojë rrezikun e SIDS me 50% deri në 90%. Arsyet pse janë ende të paqarta por mund të jetë për shkak të rritjes së kontrollit mbi zgjimin dhe hapjes më të mirë të rrugëve të frymëmarrjes. Nëse biberoni bie nga goja e foshnjës gjatë gjumit nuk ka nevojë ta rifusni atë, thotë AAP.

Pajisjet e monitorimit

Rekomandimi i AAP-së: Shmangni përdorimin e pajisjeve komerciale që pretendojnë se zvogëlojnë rrezikun e SIDS ose vdekjeve të tjera të lidhura me gjumin.

Çfarë duhet të dinë prindërit: AAP paralajmëron prindërit dhe kujdestarët që të jenë veçanërisht të kujdesshëm ndaj pajisjeve që pretendojnë se reduktojnë rrezikun e SIDS.

“Nuk ka asnjë provë që ndonjë nga këto pajisje të zvogëlojë rrezikun e këtyre vdekjeve,” thotë organizata.

“Mos përdorni monitorë kardio-respiratorë në shtëpi (pajisje që monitorojnë rrahjet e zemrës së foshnjës dhe nivelet e oksigjenit) si një strategji për të reduktuar rrezikun e SIDS sepse nuk ka asnjë provë që ata e bëjnë këtë,” thotë First Candle.

Koha e pozicionimit në bark

Rekomandimi i AAP-së: Koha e mbikëqyrur e barkut duhet të fillojë menjëherë pas daljes nga spitali dhe të rritet ngadalë në të paktën 15-30 minuta gjithsej çdo ditë deri në moshën 7 javëshe.

Çfarë duhet të dinë prindërit: Kur janë zgjuar, foshnjat duhet të vendosen në bark për të ndihmuar në ndërtimin e muskujve në qafën, krahët dhe shpatullat e tyre. Vendosja e foshnjave vetëm në shpinë ndërsa janë zgjuar gjithashtu mund të çojë në zhvillimin e një njolle të sheshtë në pjesën e pasme të kokës së tyre.

Burimi Motherly.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.