CILAT JANË VENDET MË TË MIRA NË BOTË PËR RRITJEN E FËMIJËVE?

CILAT JANË VENDET MË TË MIRA NË BOTË PËR RRITJEN E FËMIJËVE?

Sipas UNICEF Japonia zë vendin e parë për shëndetin fizik të fëmijëve. Pason Estonia e cila vlersohet për shumë aspekte. Ndërsa në mesine vendeve më të mira për rritjen e fëmijëve janë edhe Spanja, Finlanda dhe Holanda.

Japonia

Në analizën e UNICEF-it të vitit 2020 për mirëqenien e fëmijëve, Japonia renditet në vendin e parë për shëndetin fizik, i cili shqyrton vdekshmërinë e fëmijëve dhe obezitetin. Dhe në raportin më të fundit të Unicef-it në vitin 2022, i cili shikonte në mënyrë specifike mjediset ku rriten fëmijët , ajo renditet e dyta për “botën rreth fëmijës” një kategori që përfshin aspekte si hapësira e gjelbër urbane dhe siguria në trafik. Japonia ka gjithashtu shkallën më të ulët të obezitetit të fëmijëve, vdekshmërinë e ulët të fëmijëve dhe nivelet jashtëzakonisht të ulëta të ndotjes së ajrit ose ujit që prek fëmijët.

Estonia

Ndërsa Estonia nuk është në krye të renditjes së përgjithshme të Unicef-it, ajo vlerësohet shumë për një numër aspektesh të rëndësishme. Fëmijët janë të ekspozuar më pak nga ndotje e ajrit, më pak ndotje akustike dhe më pak pesticide në pothuajse çdo vend tjetër të pasur. Estonia ka gjithashtu shkallën e dytë më të ulët të foshnjave të lindura nën peshë nga çdo vend i pasur, që përgjithësisht konsiderohet të jetë një tregues i mirë i cilësisë së kujdesit prenatal.

Spanja

Spanja renditet më e larta në renditjen e UNICEF-it për mjedisin rreth fëmijëve, me nivele veçanërisht të ulëta të sëmundshmërisë së fëmijëve për shkak të ndotjes së ajrit ose ujit. Dhe pavarësisht se kanë oferta të përgjithshme më të dobëta për sa i përket shërbimeve sociale, arsimore dhe shëndetësore, sipas Unicef -it , fëmijët në Spanjë kanë mirëqenie dukshëm të lartë.

Finlanda

Finlanda, e cila vjen e pesta në përgjithësi në raportin më të fundit të Unicef-it , shënon një pikë veçanërisht të lartë në dy nga tre kategoritë numër një në “botën e fëmijës” dhe numri dy për “botën përreth fëmijës”.

Është një nga vendet me performancën më të mirë në botë për sa i përket arsimimit dhe aftësive matematikore të fëmijëve, dhe prindërit kanë veçanërisht të ngjarë të mendojnë shumë për marrëdhëniet e tyre me stafin e fëmijëve të tyre në shkollë.

Holanda

Në krye të listës së përgjithshme të Unicef-it për mirëqenien e fëmijëve është Holanda, e cila ecën veçanërisht mirë për sa i përket shëndetit mendor të fëmijëve (është numri një) dhe aftësive (ku renditet e treta). Nëntë nga 10 15-vjeçarë thonë se kanë kënaqësi të lartë nga jeta, përqindja më e lartë e të gjitha vendeve të ekzaminuara nga Unicef, dhe tetë në 10 thonë se bëjnë miq lehtësisht.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.