FAKTORËT QË VONOJNË LINDJEN E FOSHNJËS

FAKTORËT QË VONOJNË LINDJEN E FOSHNJËS

Lindja ndahet në tre faza. Gjatë fazës së parë, mitra tkurret për të zgjeruar plotësisht qafën e mitrës.Faza e dytë përfshin nxjerrjen e fetusit përmes traktit gjenital dhe daljen e tij. Faza e tretë ka të bëjë me daljen e placentës.

Procesi zgjat mesatarisht 18 orë për fëmijën e parë dhe deri në 12 orë për fëmijët pasardhës. Megjithatë, disa lindje përparojnë më ngadalë gjatë fazës së parë dhe më pas përshpejtohen me fillimin e fazës së dytë. Pse po ndodh kjo?

– Fëmija është në pozicionin e gabuar

Shumica e fetuseve kanë një përshtatje më të mirë me kokën poshtë, me fytyrë nga ana e nënës, pasi zbresin përmes legenit dhe përballen me shpinën kur lindin. Nëse fëmija juaj e ka marrë tashmë këtë pozicion, mund t’i duhet pak kohë që ta arrijë atë.

-Kërkohet rregullimi i foshnjës dhe legenit

Koka e foshnjës duhet të shembet dhe indet e legenit të shtrihen në mënyrë që ta lëvizin foshnjën përmes kanalit të lindjes. Ky “presion” dhe “shtrirje” mund të marrë kohë.

-Kontraksionet tuaja janë të dobëta

Kontraksionet tuaja mund të mos jenë efektive, veçanërisht nëse është fëmija juaj i parë. Mjeku juaj mund të forcojë kontraktimet duke injektuar oksitocinë në mënyrë intravenoze.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.