MJEKËT KANË MBETUR TË HABITËN PASI NJË FOSHNJE KA LINDUR ME BISHT

MJEKËT KANË MBETUR TË HABITËN PASI NJË FOSHNJE KA LINDUR ME BISHT

Mjekët kanë mbetur të habitën kur një foshnjë në një zone rurale të Meksikës lindi me një “bisht të vërtetë” prej 5.7 cm, rast që ndodhë një në një milion.

Një vajzë ka lindur me një bisht të mbuluar me lëkurë dhe flokë prej 5.7 centimetraash të gjatë. Lindja e saj habiti mjekët në një spital rural meksikan, të cilët e sollën në jetë me prerje cezariane pa probleme apo anomali të dukshme shëndetësore – përveç një bishti që përmban muskuj dhe nerva. Foshnja nuk ishte ekspozuar ndaj infeksioneve apo rrezatimit dhe të dy prindërit ishin të shëndetshëm, njofton  „Journal of Pediatric Surgery“.

Bishti i foshnjës ishte 5.7 centimetra i gjatë dhe 3-5 milimetra në diametër. Flokët dhe bishti i mbuluar me lëkurë përmbanin nerva dhe foshnja qau kur bishti u shpua me gjilpërë.

Analizat në pjesën e poshtme të shpinës së saj nuk zbuluan kocka ose anomali të tjera në bisht. Kjo do të thotë që bishti nuk është një organ i tepërt dhe i padobishëm si zorrë qorre. Në vend të kësaj, ky është një “bisht i vërtetë”.

Mjekët kontrolluan për disa probleme të mundshme shëndetësore, duke përfshirë trurin dhe shtyllën kurrizore. Pastaj, dy muaj më vonë, ata u kthyen dhe e riekzaminuan foshnjën dhe bishtin e tij, ku zbuluan se po rritej në përpjesëtim me lartësinë e vet.

Mjekët vendosën të hiqnin bishtin dhe të rindërtonin zonën me kirurgji plastike. Përfundimisht, foshnja u lejua të kthehej në shtëpi dhe që atëherë nuk ka pasur probleme apo komplikime.

FOSHNJAT E LINDURA ME BISHT

Kjo nuk është hera e parë që fëmijët lindin me bisht. Siç u theksua në revistë, prania e bishtave të vërtetë te njerëzit është jashtëzakonisht e rrallë, dhe rishikimi më i fundit i publikuar në vitin 2020 vuri në dukje se që nga viti 2017, kishte vetëm 195 raste në raportet franceze, italiane, angleze, gjermane dhe japoneze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.