NDIKIMI QË KA LEXIMI TE FËMIJËT-MËSONI MËNYRAT SI TA ZHVILLONI ATË NË BOTËN DIXHITALE

NDIKIMI QË KA LEXIMI TE FËMIJËT-MËSONI MËNYRAT SI TA ZHVILLONI ATË NË BOTËN DIXHITALE

Leximi i librave për foshnjat dhe fëmijët e vegjël rrit zhvillimin e trurit dhe imagjinatën, nxit zhvillimin e gjuhës dhe emocioneve dhe forcon lidhjet e marrëdhënieve. Gjatë leximit, fëmijët njihen me fjalë të reja dhe fillojnë të zgjerojnë fjalorin e tyre. Në shkolla, fëmijët mësohen të shkruajnë para se të mësohen të lexojnë dhe kjo është në kundërshtim me rekomandimin e ekspertëve.

Leximi kultivon mendjen, nxit ndjeshmërinë dhe ushqen imagjinatën. Nuk ka mënyrë më të mirë për të kuptuar veten, për të udhëtuar, për të parë të ardhmen, për të jetuar shumë jetë dhe për tu transformuar.

Në një hulumtim, profesoresha Maryanne Wolf, studiuese për fëmijët dhe shkrim-leximin në mbarë botën, flet mbi efektet e shfletimit, shfletimit dhe zbulimit të fjalëve në ekranet dixhitale, që sugjeron se lexuesit modernë kanë ndryshuar për shkak të aksesit të vazhdueshëm në informacionin dixhital.

“Ne duhet të punojmë shumë për të krijuar një “tru leximi të dyfishtë” që është i aftë për lexim më të thellë dhe më të gjatë në çdo media” thotë eksperti, i cili shpjegon se si zakoni i të lexuarit mund të rrënjoset tek fëmijët e vegjël.

  • Filloni herët me leximin me zë të lartë
  • Të shërbejë si model për lexim të qetë
  • Bëni një zonë të dukshme për librat fizikë
  • Promovoni lexim të ndryshëm
  • Krijoni zakone të përbashkëta dhe ushqeni një komunitet leximi.
  • Plotësoni letërsinë botërore me tregime të mrekullueshme kur fëmijët nuk mund ta gjejnë veten në librat që lexojnë.
  • Lexuesit rriten nga prindërit e tyre. Zhvilloni një tru të aftë për dygjuhësi në mënyrë metodike duke kufizuar kohën para ekranit të fëmijëve shumë të vegjël.

Leave a Reply

Your email address will not be published.