PUTHJA E NËNËS PËR FOSHNJAT NUK ËSHTË VETËM DASHURI POR EDHE SHËNDET

PUTHJA E NËNËS PËR FOSHNJAT NUK ËSHTË VETËM DASHURI POR EDHE SHËNDET

Është shumë e natyrshme të shohësh një nënë duke puthur fëmijën e saj pas lindjes. Dikush do të mendonte se kjo është e thjeshtë për shkak të lidhjes emocionale që është krijuar. Ndërsa ka edhe disa arsye të tjera shumë bindëse pse ndodh kjo.

Kur nëna lind fëmijën e saj dhe e bën këtë në një mjedis që lejon aksesin e menjëhershëm dhe të lirë të foshnjës, mund të vërehet se gjatë një periudhe të caktuar nëna kryen një sjellje të caktuar me të cilën foshnja e konfirmon atë si të sajën. Ajo mban foshnjën në krahë, eksploron butësinë e lëkurës së saj, përkëdhel gishtat e vegjël dhe gishtat e këmbës. Ajo ndoshta dëshiron të konfirmojë vizualisht se cilit nga anëtarët e familjes i ngjan më shumë për sa i përket ngjyrës së flokëve dhe syve dhe karakteristikave të tjera fizike. Ajo e dëgjon britmën e saj dhe mëson si ta njohë dhe dallojë atë nga të qarat e foshnjave të tjera. Kur ajo përkulet dhe puth fëmijën e saj, dëshiron qartë ta nuhasë atë dhe përmes aktit të puthjes ajo në fakt mëson shijen e foshnjës. Duhet të theksohet se nuk është e pazakontë që gratë të cilat janë të privuara nga mundësia e lidhjes me foshnjat e tyre shpesh deklarojnë se ekziston një distancë emocionale midis tyre dhe foshnjës dhe se atyre u duhet kohë për t’u siguruar dhe për të konfirmuar fëmijën si të veten.

Të puthësh fëmijën nuk është vetëm një qasje emocionale por edhe biologjike. Përveç kësaj, puthja ka një përfitim shumë real shëndetësor për fëmijën. Kur nëna puth foshnjën, me buzët e saj mbledh baktere patogjene nga fytyra e foshnjës të cilat më vonë bëhen antitrupa kur kalojnë në trupin e nënës. Në këtë mënyrë në trupin e nënës krijohen vetëm ato antitrupa për të cilat foshnja ka nevojë.

Sot flitet shumë për përfitimet e qumështit të gjirit dhe se si antitrupat nga nëna transferohen në trupin e foshnjës nëpërmjet tij. Megjithatë, antitrupat që nëna krijon gjatë shtatzënisë janë nga mjedisi dhe mund të bëjnë shumë pak për të ndihmuar fëmijën. Prandaj puthja është një aktivitet shumë i rëndësishëm që jo vetëm i jep kënaqësi nënës dhe foshnjës por edhe e mbron fëmijën nga sëmundjet.

Pra nëna, kënaquni në puthjet e foshnjave tuaja!

Burimi: Ringeraja.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.