QETËSIA E SHPIRTIT VJEN NGA BRENDIA: 6 MËNYRA PËR TA NDIHMUAR FËMIJËN TUAJ TË GJEJË PAQEN E BRENDSHME!

Fëmijët tanë çdo ditë bombardohen nga ndikime të jashtme që mund të çojnë në mbingarkesë informacioni dhe të mendjes: ekranet, interneti, ditët e gjata të shkollës dhe një orar i ngjeshur aktivitetesh e shumë të tjera. Jeta e tyre është e shumë e ngarkuar, besoni apo jo, por fëmijët tanë sado që duken të vegjël përjetojnë stres gjatë ditës.

Një nga mënyrat më tipike që prindërit mund ti identifikojnë shenjat e para të stresit, ankthit ose depresionit të cilat manifestohen te fëmijët është kur ata e kanë të vështirë të flenë. Fëmijët sot në përgjithësi flenë një orë më pak në natë sesa 25 vjet më parë. Shenja të tjera të stresit tek fëmijët përfshijnë dhimbje koke, dhimbje stomaku dhe hiperaktivitet.

Por ekziston një mënyrë shumë efektive për t’i ndihmuar fëmijët tanë të përballen dhe të përpunojnë stresin: meditimi. Një praktikë meditimi mund të ndihmojë në zbutjen e stresit tek fëmijët dhe parandalimin e stresit. Gjithashtu është një mënyrë e mrekullueshme për të ndihmuar fëmijët të shkëputen nga priza dhe të çlodhen pas një dite të gjatë, gjë që i përgatit ata për një gjumë të qetë të natës.

Këtu keni gjashtë mënyra për ta ndihmuar fëmijën tuaj të mësojnë të gjejnë qetësinë e tyre të brendshme sipas Motherly.

  1. MEDITIM PARA GJUMIT

Meditimet para gjumit janë shumë të dobishme për të qetësuar sistemin nervor dhe për të ulur hormonet e stresit para gjumit. Në përgjithësi, një fëmijë mund të meditojë për një numër minutash të barabartë me moshën e tij. Megjithatë, nëse meditimi e bën fëmijën tuaj të relaksohet, ai mund të vazhdojë për një kohë më të gjatë dhe do të lehtësojë kalimin në gjumë.

Si të filloni:

Krijoni një mjedis të qetë në dhomën e gjumit të fëmijës suaj me dritë të butë, muzikë të lehtë dhe madje mund të aplikoni aromaterapi. Në këtë ambient e mësoni të lutet dhe rëndësinë e lutjeve.

  1. FRYMËMARRJE E THELLË

Frymëmarrja e thellë është një teknikë e shkëlqyer për të mësuar fëmijën tuaj të qetësohet. Frymëmarrja na ndihmon të vetërregullohemi në shumë mënyra. Kur një fëmijë bëhet nervoz, i shqetësuar ose i mbingarkuar, frymëmarrja e thellë mund ta ndihmojë atë të kthehet në ekuilibër. Duke mësuar frymëmarrjen e thellë në shtëpi, ju mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të kujtojë të përdorë këtë teknikë në periudha të vështira gjatë gjithë ditës.

Si të filloni:

Filloni duke u fokusuar në frymën e tyre. Flisni se ku në trup mund të ndiejnë frymën e tyre. Në hundën e tyre? Fyt? Gjoksi? Barku? Kërkojuni atyre të numërojnë gjatë frymëmarrjes. Merrni frymë për tre sekonda, mbajeni frymën për tre sekonda, merrni frymë për tre sekonda dhe ndaloni për tre sekonda – derisa të filloni përsëri.

Pasi ta filloni aplikimin e kësaj teknike për një kohë mund ta praktikoni atë në sekuenca më të gjata dhe me frymëmarrje gjithnjë e më të thellë. Kjo teknikë është shumë e mirë si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët që nuk mund të bien në gjumë. Sa herë që mendja juaj endet ju mund të ripërqendroheni në numërim dhe frymëmarrje të thellë.

  1. PRAKTIKONI VETËDIJEN

Skanimi i trupit është fantastik për të mësuar një fëmijë të kalojë vëmendjen nga mendja e ngarkuar në trupin e lodhur.

Si të filloni:

Lëreni fëmijën tuaj të shtrihet dhe ndihmojeni të relaksojë çdo muskul duke i emërtuar të gjitha pjesët e trupit një nga një me një zë të qetë dhe të dashur. Praktikoni frymëmarrjen e thellë derisa e bëni. Për disa fëmijë ndihmon luajtja e muzikës së qetë në sfond. Gjithashtu ndihmojnë edhe imazhet. Për shembull, kërkoni fëmijës tuaj të imagjinojë se ata janë shtrirë në një livadh të freskët në diellin e verës.

Ndjehuni të lirë të përfshini masazh duke fërkuar butësisht vaj në lëkurën e tyre. Prekja e butë gjithashtu ka një efekt qetësues. Bërja e pyetjeve vëzhguese mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të vërejë efektet e relaksimit të trupit. Për shembull, pyesni se si ndihet të relaksoni këmbët e tyre. Këmbët e fëmijëve janë kaq të zëna gjatë gjithë ditës. Tani ata janë të lodhur. Si ndihen këmbët e lodhura? Nëse këmbët e tyre do të kishin një ngjyrë tani, çfarë ngjyre do të kishin? Si duken këmbët e lodhura?

  1. POHIMET

Ju mund të provoni të thoni pohime me fëmijën tuaj. Një thënie e krijuar për sfidat specifike të fëmijës suaj në jetë mund të jetë shumë e dobishme për fëmijën tuaj kur përsëritet vazhdimisht.

Si të filloni:

Duke përsëritur të njëjtën fjali që ju dhe fëmija juaj e konsideroni të rëndësishme, ju gjithashtu mund ta ndihmoni fëmijën tuaj në një meditim. Përsëriteni fjalinë dhe rregulloni atë në mënyrë që të bëhet e lehtë për t’u thënë. Lëreni fëmijën tuaj të përsërisë fjalinë me sytë mbyllur.

Këtu jane disa shembuj…

Unë jam i dashuruar

Unë jam gjithmonë i dashuruar dhe dashuria më vjen lehtë.

Zemra ime është plot dashuri dhe e dua veten time.

I leshova…

Unë jam mirënjohës për…

Bota është një vend i sigurt dhe unë jam i mbrojtur dhe i sigurt.

Nga trupi është i shëndetshëm dhe mendja ime është e fortë.

  1. SHTRIRJA

Nëse fëmija juaj pëlqen të lëvizë, shtrirja mund të jetë një mënyrë e mirë për të mësuar bazat e një praktike meditimi. Në botën perëndimore, perceptimi ynë është se shtrirja është kryesisht një formë ushtrimi, por e ka origjinën mijëra vjet më parë për qëllime meditimi. Dhe tani, shumica e klasave të shtrirjes për fëmijë përfshijnë gjithashtu kohë për relaksim dhe meditim.

Si të filloni:

Shikoni përreth për të parë nëse keni një vend për shtrirjeje për fëmijë tuaj në natyrë. Nëse një opsion virtual është më i lehtë provoni mësimet në internet të cilat kombinojnë pozat e shtrirjes me tregimin ndërveprues për një përvojë tërheqëse. Bashkojuni praktikës me fëmijën tuaj kur mundeni në mënyrë që të dy të mund t’i përfshini pozat më shumë në rutinën tuaj të ditore.

  1. PËRQËNDRIMI NË SHKOLLË OSE NË ÇERDHE

Praktikat e ndërgjegjësimit u ofrojnë fëmijëve mjete për t’i ndihmuar ata të qetësojnë trupin e tyre, të relaksojnë mendjet e tyre dhe të merren me mendimet e tyre. Meditimet e ndërgjegjes shpesh përqendrohen kryesisht në frymëmarrjen dhe frymëmarrjen: Fëmijët mësojnë se si ta kthejnë vëmendjen te fryma e tyre kur mendimet e tyre fillojnë të enden. Kjo jo vetëm që i ndihmon fëmijët të relaksohen, por gjithashtu i ndihmon ata të përqendrohen më mirë në shkollë dhe mjedise të tjera të kujdesit.

Si të filloni:

Pyesni mësuesin e fëmijës tuaj nëse shkolla diskuton dhe praktikon vëmendjen. Nëse shkolla nuk ofron një program ndërgjegjësimi, filloni një dialog me stafin e shkollës për përfitimet e shumta të vëmendjes për fëmijët dhe mënyrat e mundshme për ta përfshirë atë në orarin ose kurrikulën e tyre./Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.