RREZIKU VDEKJEPRURËS I FËMIJËVE NË VETURË GJATË TEMPERATURAVE TË LARTA

RREZIKU VDEKJEPRURËS I FËMIJËVE NË VETURË GJATË TEMPERATURAVE TË LARTA

Gati 750 fëmijë kanë vdekur në dekadën e fundit pasi mbetën në makinë të mbyllur gjatë temperaturave të larta të parkuar nën hije.

Mediat dhe rrjetet sociale kanë postuar prej vitesh paralajmërime se nuk duhet t’i lini fëmijët dhe kafshët shtëpiake në makinë ndërkohë që “përfundoni shpejt një detyrë”. Revista shkencore “Temperatures” ka publikuar një artikull ku pretendon se mjafton që një fëmijë të kalojë 60 minuta në një makinë të mbyllur në mot të nxehtë për të rrezikuar jetën e tij. Domethënë, fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj ndryshimeve të temperaturës sesa të rriturit, ngrohen më lehtë dhe ftohen shumë më vështirë. Ata gjithashtu nuk mund të dalin nga makina nëse nuk ndihen mirë. Shkencëtarët, në konsultim me mjekët kanë llogaritur se temperatura e trupit prej 40 gradë Celsius është e mjaftueshme për të shkaktuar të gjitha simptomat e goditjes nga nxehtësia, e cila më pas mund të rezultojë në dështim të organeve, dëmtim të trurit ose vdekje.

Eksperimentet u kryen me tre grupe automjetesh të parkuara në mënyrë alternative midis qershorit dhe korrikut 2014 në qytetin Tampa, Arizona. Është vërejtur rritje e temperaturës dhe shkencëtarët kanë shqyrtuar skenarë në të cilët temperatura do të ndikonte në trupin e fëmijës gjegjësisht te kafshët. Me kalimin e kohës u desh kohë më e gjatë që një furgon të ngrohej dhe të paktën për makinat e vogla me ngjyrë të errët. Temperatura në automjete pas një ore ka qenë 46 gradë Celsius, ndërsa timoni, sediljet dhe pjesa e përparme e veturës kanë qenë edhe më të ngrohta. Pas një ore në hije në mot të nxehtë temperatura ishte 37 gradë Celsius. Pas një ore ekspozimi në diell ose dy orë në hije, një fëmijë ose kafshë shtëpiake, nëse lihet në një makinë të mbyllur, do të jetë në rrezik vdekjeprurës. “Të gjithëve na ka ndodhur të futemi në një makinë të ngrohur nga dielli dhe të mos prekim dot timonin sepse është shumë vapë. Imagjinoni se si ndikon në trup,” tha Nancy Selover, një klimatologe në Universitetin e Arizonës.

SHENJAT QË TREGOJNË SE FËMIJA ËSHTË SHUMË I NXEHTË

Me ardhjen e vapës së verës, veshjet e tepërta mund të shkaktojnë mbinxehje të trupit të fëmijës, duke paraqitur një kërcënim serioz për shëndetin. Akademia Amerikane e Pediatrisë e ka lidhur mbinxehjen me një rrezik në rritje të sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave.

Ka disa mënyra për të kontrolluar nëse fëmija juaj është shumë i nxehtë:

  1. Prekni kokën dhe qafën e fëmijës tuaj për t’u siguruar që janë të lagur. Është shenjë se jeni duke djersitur.
  2. Vëzhgoni fytyrën e fëmijës. Nëse është më e kuqe se zakonisht ose fillojnë të shfaqen njolla, ka mundësi që trupi i tij të jetë shumë i nxehtë.
  3. Dëgjoni me kujdes se si merr frymë fëmija juaj. Frymëmarrja e shpejtë është një simptomë e mbinxehjes. Prekni gishtat e fëmijës, nëse janë të ngrohtë, është një nga shenjat se ai është shumë i nxehtë.
  4. Nëse fëmija nuk mund të flejë dhe është i shqetësuar mund të jetë shumë vapë. Por mund të jetë edhe një shenjë e problemeve të tjera, si ngërçet apo pelena e lagur. Të porsalindurit nuk duhet të mbulojnë kokën nëse nuk është ftohtë. Nëse flini me fëmijën tuaj, mbani në mend se ai do të ngrohet nga trupi juaj, kështu që nuk keni nevojë ta mbuloni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.