SI TË ZGJATNI KOHËN E GJUMIT DITOR TE FËMIJËT

FOSHNJAT QË NUK FLEJNË SHUMË GJATË DITËS

Një ekspert i gjumit të fëmijëve këshillon se si të zgjasni kohën e gjumit ditor.

Është e zakonshme që një fëmijë të flejë të paktën një orë në ditë megjithëse ka shumë përjashtime nga ky rregull. Në disa faza të zhvillimit edhe 20 minuta konsiderohet normale.

Nga lindja deri në muajin e tretë të jetës foshnjat flenë nga 14 deri në 17 orë në ditë, nga muaji i katërt deri në një vit orët zvogëlohen në 12 deri në 15 orë në ditë. Nëse foshnja fle më shumë se një herë në ditë, gjumi më vonë do të jetë më i shkurtër. Gjumi i shkurtër mund t’i ngatërrojë dhe irritojë prindërit, pasi dremitjet e pasdites së fëmijës shpesh synohen për punët e shtëpisë ose për pushim.

Eksperti i gjumit të fëmijëve Jamie Labe këshillon se si të zgjasni kohën e gjumit gjatë ditës.

Errësoni dhomën

Kur mbyllni dritaret dhe të gjitha burimet e tjera të dritës në dhomë nuk duhet të shikoni dorën tuaj. Nëse e shikon, do të thotë se dhoma nuk është aq e errët, thotë Labe. Drita ka një efekt shumë stimulues në trurin dhe trupin e fëmijës dhe foshnjat mund ta shohin dritën edhe përmes qepallave të mbyllura. Nëse fëmija zgjohet pas 30-45 minutash do ta ketë shumë më të lehtë të flejë sërish nëse dhoma është mjaft e errët.

Aktivizoni zhurmën e bardhë

E ashtuquajtura zhurma e bardhë mund të ndihmojë në arritjen e gjumit cilësor veçanërisht gjatë ditës kur nuk ka qetësi të plotë si natën. Labe këshillon shmangien e ninullave dhe muzikës për këta fëmijë pasi ato mund të jenë tepër stimuluese dhe ta zgjojnë fëmijën. Kjo zhurmë ka një ton dhe ritëm të vazhdueshëm që do ta ndihmojë fëmijën të qëndrojë në gjumë më gjatë. Ju mund ta gjeni këtë lloj zhurme në internet.

Ndiqni nevojat e fëmijës

Nëse fëmija juaj është shumë i lodhur ose nuk është fare i lodhur, ju keni më shumë gjasa të luftoni me gjumin dhe të flini më pak. Trupat e foshnjave të lindura para kohe sekretojnë hormone stimuluese për t’i mbajtur ata zgjuar dhe foshnjat e pushuara mund të jenë në gjendje të bien në gjumë por trupi i tyre do të jetë gati për t’u zgjuar shumë më herët. Mësoni të dalloni shenjat e lodhjes dhe kohën e pushimit.

Nxitja e pavarësisë nga rekuizitat

Kjo është ndoshta këshilla më e rëndësishme, argumenton Labe. Është e rëndësishme që fëmija juaj të jetë në gjendje të flejë pa mbështetjen e aksesorëve të ndryshëm të gjumit si biberoni, shishe, lëkundje, karrocë dhe të ngjashme.

Nëse në fazën e parë të gjumit fëmija stimulohej nga një aktivitet gjumi, gjasat janë më të mëdha që ai të zgjohet dhe të kërkojë atë aktivitet në vend që të bjerë përsëri në gjumë pasi të zgjohet. Pasi foshnja të mësojë të flejë vetë, pa mbështetje shtesë, pasi të ketë përfunduar një cikël gjumi që zgjat 30 deri në 45 minuta nuk do t’i mungojë stimulimi dhe do të kthehet më lehtë në ciklin e dytë të gjumit derisa të pushojë plotësisht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.