SIPAS NJË STUDIMI BURRAT QË BËHEN PRINDËR PËR HERË TË PARË MUND TË PËRJETOJNË TKURRJE TË TRURIT

SIPAS NJË STUDIMI BURRAT QË BËHEN PRINDËR PËR HERË TË PARË MUND TË PËRJETOJNË TKURRJE TË TRURIT

Burrat që bëhen prindër për herë të parë mund të përjetojnë tkurrje të trurit, zbuloi një studim i ri. Studiuesit nga Instituti Shëndetësor Carlos III në Madrid, Spanjë, zbuluan se ata humbin një ose dy për qind të vëllimit kortikal, gjë që përfundimisht mund të ndikojë në funksionin mendor.

Studimi hipotezoi shkakun e një tkurrjeje të tillë të trurit, por nuk mund të përcaktonte se cila ishte saktësisht rrënja. Duke përdorur imazhe të rezonancës magnetike, të njohura zakonisht si MRI, për të parë trurin e 40 baballarëve, studiuesit krahasuan trurin e tyre me 17 burra pa fëmijë.

Nga 40, gjysma e baballarëve, që ishin në Spanjë, iu skanua truri para shtatzënisë së partnerëve të tyre, pastaj përsëri pas lindjes. Ndërkohë, gjysma tjetër, me bazë në SHBA, kishte skanimin e parë të trurit në fazat e mesme deri në fund të shtatzënisë së partnerëve të tyre dhe më pas përsëri.

Studiuesit zbuluan se mënyra se si truri i burrave ishte ndryshe nga gratë që ishin shtatzëna. Në vend të një ndryshimi në rrjetet limbike nënkortikale – që ndodh në trurin e grave kur ato kanë një fëmijë – u gjetën prova të ndryshimeve në lëndën gri kortikale si dhe një humbje të vëllimit në sistemin e tyre vizual.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.