5 DHJETORI-DITA NDËRKOMBËTARE E VULLNETARIZMIT

5 DHJETORI-DITA NDËRKOMBËTARE E VULLNETARIZMIT

5 Dhjetori është Dita ndërkombëtare e vullnetarizmit e cila na bën të përkujtojmë mundin dhe sakrificën e miliona vullnetarëve në mbarë botën për krijimin e një jete më të mirë. Vullnetarizmi është një nga vetitë më të mira njerëzore dhe paraqet element kyç në zhvillimin e shoqërive. Sa më shpejt njohim vlerat e këtij akti njerëzor dhe mbështesim shpirtin e vullnetarëve aq më shpejt do të krijojmë një ardhmëri më të mirë për të gjithë.

 

Në këtë temë zhvilluam bisedë me Lidija Petkincevska nga Kryqi i Kuq I RMV-së- Organizata Komunale në Çair për të parë se sa ne si shoqëri jemi të vetëdijshëm për rëndësinë e vullnetarizmit. Është e patjetërsueshme të promovohen vlerat e vullnetarizmit me qëllim që ti ndihmohet kategorisë së rrezikuar të popullatës, thekson AJO për portalin tonë.

P: Sa ne si shoqëri jemi të vetëdijshëm për rendësin e vullnetarizmit?

Lidija Petkincevska: “Shoqëria jonë për fat të keq nuk ka ndonjë nivel të lartë të vetëdijes për rëndësinë e vullnetarizmit. Me shumë respekt për disa përjashtime por numri i tyre është shumë i vogël në krahasim me nevojat të cilat na imponuan në shoqëri në veçanti në vitet e fundit. Është i patjetërsueshëm promovimi i rëndësisë së angazhimit vullnetar në të gjitha segmentet e veprimit me qëllim që të ju ndihmohet kategorisë së rrezikuar të popullatës, ngritjen e vetëdijes, trajnimin e kuadrove e të ngjashme.”

P: Sa janë aktiv njerëzit në shoqërinë tonë për një aktivitet si vullnetarizmi?

Lidija Petkincevska: “Në rrethin tonë ka vullnetarë nga popullata e re por është shumë e nevojshme që edhe popullata më e rritur të kyçet. Kjo ka rëndësi në veçanti kur kemi nevojë për aktivizimin e tyre në kushte dhe rrethana të katastrofave. Por në përgjithësi personat në rrethin tonë nuk janë aktiv dhe duhet të nxiten sa më shumë të aktivizohen në organizatat, shoqata joqeveritare dhe institucione ku mund të kontribuojnë.”

P: A janë aktiv të rinjtë? Na thoni pse është i rëndësishëm vullnetarizmi që në moshë të re?

Lidija Petkincevska: “Po përmenda pak më parë se te të rinjtë interesimi është më i madh dhe kjo është një mundësi e mirë sepse që nga fëmijëria i mësojmë të bëhen human, ti ndihmojnë të tjerëve, personave të cilët kanë nevojë për ndihmën tonë dhe me këtë të ndikojmë në ngritjen e vetëdijes shoqërore.

Me rastin e Ditës Botërore të Vullnetarizmit të premten Kryqi i RMV-së organizoi ngjarje me moton “Heronjtë në mesin tonë – të pandalshëm” që lidhet me përpjekjet e veçanta të mbi 3.000 vullnetarëve aktivë të Kryqit të Kuq të Maqedonisë të cilët shpesh veprojnë në rrethana të jashtëzakonshme, duke ofruar mbështetje dhe ndihmë për të grupe të ndryshme të rrezikuara shoqërore.

“Me përvojën, dëshirën dhe motivimin e tyre, vullnetarët përfaqësojnë një segment të domosdoshëm të përpjekjes së përgjithshme sociale në ofrimin e një sërë shërbimesh dhe shërbimesh për shumë kategori të njerëzve të ekspozuar shumë rreziqe. Prandaj, është e nevojshme të vendoset një sistem vullnetar, përmes të cilit do të jemi gjithmonë të gatshëm për t’u përballur me lloje të ndryshme të sfidave dhe fatkeqësive shëndetësore dhe sociale”, tha Sekretari i Përgjithshëm i Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Sait Saiti.

 

Shtoi se shoqëritë tona varen dhe mbështeten në përpjekjet e vullnetarëve, të cilët japin një kontribut të gjithanshëm në zhvillimin shoqëror. Theksoi se si rezultat i ndryshimeve klimatike, fatkeqësive natyrore si dhe sfidave ekonomike me të cilat përballet shoqëria moderne, kemi nevojë gjithnjë e më shumë për kontributin e vullnetarëve.

“Vullnetarët tanë punojnë me të rinjtë, ofrojnë mbështetje për bashkëqytetarët tanë të moshuar, ndihmojnë në kapërcimin e pasojave të fatkeqësive të ndryshme, ndihmojnë migrantët, janë çdo ditë në pika vaksinimi, ndihmojnë të moshuarit në shtëpitë e tyre, promovojnë dhurimin e gjakut, ndërgjegjësojnë për kujdesin shëndetësor. popullatës, të mbajë trajnime për ndihmën e parë dhe të marrë pjesë në të gjitha aktivitetet e organizatës” theksoi Sekretari i Përgjithshëm i Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Sait Saiti.

Kryetari shtetit Stevo Pendarovski përmes një video fjalimi uroi Ditën Botërore të Vullnetarëve dhe tha se kontributi i vullnetarëve është jashtëzakonisht i rëndësishëm.

“Falë angazhimit dhe entuziazmit të tyre, miliona njerëz në mbarë botën marrin mbështetje dhe mbrojtje. Kryqi i Kuq i RVM-së, si organizata jonë më e madhe vullnetare me mbi 30 mijë vullnetarë, bën dallime thelbësore edhe në vendin tonë. Vullnetarët e Kryqit të Kuq janë të parët që u përgjigjen krizave dhe fatkeqësive, por edhe në rrethana normale kur njerëzit kanë nevoja në jetën e përditshme” nënvizoi Kryetari i shtetit Stevo Pendarovski.

5 Dhjetori,Dita Ndërkombëtare e Vullnetarizmit u shënua për herë të parë nga Kombet e Bashkuara në vitin 1985 si ditë për të reflektuar respektin për forcën dhe potencialin e vullnetarizmit. Akti i vullnetarizmit gjendet në të gjitha kulturat, gjuhët dhe fetë. Çdo vit, qindra miliona vullnetarë ndajnë kohën dhe aftësitë e tyre për të ndihmuar që të krijojmë një botë më të mirë për të gjithë./AJO.MK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.