7 ÇRREGULLIME TË ZAKONSHME TË GJUMIT

7 ÇRREGULLIME TË ZAKONSHME TË GJUMIT

Të gjithë kemi probleme me gjumin herë pas here. Por nëse rregullisht flini keq ose zgjoheni duke u ndjerë i lodhur mund të keni një çrregullim themelor të gjumit.

Çrregullimet e gjumit janë kushte që dëmtojnë gjumin tuaj ose ju pengojnë të pushoni mirë gjatë natës, sipas Cleveland Clinic

Këtu është një listë e shtatë çrregullimeve të zakonshme të gjumit dhe si mund të trajtohet secila prej tyre.

  1. Apnea obstruktive e gjumit

Një çrregullim i zakonshëm i cili karakterizohet nga pauza të zgjatura në frymëmarrje gjatë kohës që flini. Apnea e gjumit mund të ndodhë kur rruga e sipërme e frymëmarrjes bllokohet në mënyrë të përsëritur gjatë gjumit, duke ndërprerë rrjedhën e ajrit

  1. Pagjumësia

Çfarë është nëse jeni zgjuar duke luftuar për të fjetur tre herë në javë për të paktën tre muaj, mund të keni pagjumësi kronike. Pamundësia për të pushuar mirë gjatë natës mund të çojë në një mori problemesh mjekësore nëse nuk trajtohet siç duhet, duke përfshirë problemet me kujtesën, presionin e lartë të gjakut, sëmundjet e zemrës dhe diabetin.

Disa njerëz janë në një rrezik më të lartë të këtij çrregullimi të zakonshëm të gjumit, siç janë ata që kanë një orar të parregullt të gjumit për shkak të punës. Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë moshën, historinë familjare dhe gjenetikën, si dhe faktorët e stilit të jetesës, si konsumimi i kafeinës, dremitjet gjatë ditës ose përdorimi i pajisjeve elektronike para gjumit.

  1. Narkolepsia

Narkolepsia është një çrregullim gjumi në të cilin cikli gjumë-zgjim i një personi bëhet i çrregulluar. Mund të shkaktojë periudha të lodhjes së tepërt gjatë ditës (për shkak të ndërprerjeve të gjumit gjatë natës), si dhe periudha të pavullnetshme të gjumit gjatë gjithë ditës të quajtura “sulme gjumi” që zgjasin nga disa sekonda deri në disa minuta. Këto episode mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshme, në varësi të asaj që po bëni kur të zë gjumi, si për shembull ngasja e një makine.

Njerëzit me narkolepsi shpesh kanë nivele të ulëta të një neurotransmetuesi të quajtur hipokretinë, i cili ju ndihmon të qëndroni zgjuar. Ndonjëherë njerëzit e diagnostikuar me këtë çrregullim të gjumit nuk kanë nivele më të ulëta të hipokretinës; në këtë rast, nuk është e qartë pse ata kanë narkolepsi. Në përgjithësi, një kombinim i gjenetikës, shëndetit autoimun dhe faktorëve mjedisorë i vendos disa njerëz në rrezik më të madh për narkolepsi. shigjeta e djathtë lart

  1. Terroret e natës

Çfarë është Tmerret e natës janë një parasomni që është më e zakonshme tek fëmijët dhe shkaktojnë frikë të fortë që do ta bëjë fëmijën tuaj pothuajse të pangushëllueshëm. Një tmerr i natës nuk është teknikisht një ëndërr, por një reagim i fortë kur një fëmijë kalon nga një fazë gjumi në tjetrën. Zakonisht ndodhin dy deri në tre orë pas fillimit të gjumit dhe zgjasin nga sekonda në disa minuta.

Tmerret e gjumit prekin pothuajse 30 për qind të fëmijëve dhe një përqindje shumë më të vogël të të rriturve, sipas vlerësimeve.

  1. Sindroma e këmbëve të shqetësuara

Ju mund të keni sindromën e këmbëve të shqetësuara nëse shtriheni për të fjetur dhe keni  një ndjesi të pakëndshme në këmbë, shoqëruar me një dëshirë të pakontrollueshme për t’u ngritur dhe për të lëvizur. Kjo gjendje është e vështirë për t’u përballur sepse simptomat ndizen kur dëshironi të bëni pikërisht të kundërtën, relaksohuni dhe shkoni të flini. Simptoma të tjera përfshijnë kruajtjen, shpimin, tërheqjen ose zvarritjen – ndjesi që ju bëjnë të dëshironi të lëvizni këmbët.

  1. Paraliza e gjumit

Çfarë është gjatë paralizës së gjumit, individët përshkruajnë se janë zgjuar nga gjumi, por nuk janë në gjendje të lëvizin. Është një situatë e frikshme të jesh, veçanërisht sepse këto episode shoqërohen shpesh me halucinacione, makthe apo edhe një ndjesi presioni në gjoks. Disa njerëz që ndeshen me paralizën e gjumit thonë se mund të shohin një krijesë të mbinatyrshme ose një njeri ndërhyrës në dhomën e tyre të gjumit.

Paraliza e gjumit kategorizohet si parasomni. Studiuesit sugjerojnë se mund të jetë një gjendje e përzier e ndërgjegjes, duke përzier ndërgjegjen dhe gjumin e lëvizjes së shpejtë të syve (REM). Kjo mund të jetë arsyeja pse njerëzit humbasin kontrollin e muskujve dhe vizualizojnë imazhet edhe pse ndihen të zgjuar. (Gjumi REM është faza e gjumit e karakterizuar nga ëndrrat tona më të gjalla dhe paraliza e përkohshme e muskujve, që mendohet të jetë një mekanizëm mbrojtës për të parandaluar njerëzit që të realizojnë ëndrrat e tyre dhe të lëndohen.)

  1. Ecja në gjumë

Kjo është ndoshta një nga parasomnitë më të njohura dhe siç sugjeron emri, është kur një person ngrihet dhe ecën përreth ndërsa është në gjumë të thellë. Ecja në gjumë mund të jetë e rrezikshme për të fjeturin dhe të tjerët nëse personi përpiqet të zbresë në katin e poshtëm, përdor objekte të mprehta ose të rrezikshme, bëhet i dhunshëm, largohet nga shtëpia ose përpiqet të drejtojë një makinë ose të përdorë makineri të tjera.

Ecja në gjumë ndodh më shpesh tek fëmijët sesa tek të rriturit. Gjithashtu ka më shumë gjasa të ndodhë nëse ka një histori familjare të gjendjes ose nëse personi është i privuar nga gjumi, i stresuar ose është i prirur për t’u zgjuar gjatë natës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.