A E DINI DALLIMIN MIDIS ETJES DHE URISË?

A E DINI DALLIMIN MIDIS ETJES DHE URISË?

Nëse përpiqeni të humbni peshë, është e rëndësishme të dini ndryshimin midis etjes dhe urisë.

SHENJAT E URISË

E njëjta pjesë e trurit tuaj është përgjegjëse për interpretimin e sinjaleve të urisë dhe etjes, të cilat mund të jenë sinjale të përziera. Sipas këshillës së dietologëve, duhet të përpiqeni të hani çdo tre deri në katër orë. Shenjat e urisë përfshijnë ndjenjën e dobët, nervozizmin ose humorin e keq, zhurmën në stomak ose ndjenjën e zbrazëtisë. Uria e vërtetë vjen gradualisht, jo papritur.

SHENJAT E ETJES

Në kohën kur ndiheni të etur, ju mund të jeni edhe pak të dehidratuar. Disa simptoma që mund të përjetoni përfshijnë sy të thatë, dhimbje koke, plogështi, marramendje, lëkurë të thatë dhe kapsllëk.

Përpiquni të konsumoni rregullisht ujë gjatë gjithë ditës. Edhe nëse nuk ndiheni të etur dhe do të keni më pak shanse të dehidratoheni. Sa herë që mendoni se mund të jeni të uritur, provoni të pini një gotë ujë dhe të prisni 15 minuta. Nëse ngopeni kjo tregon se thjesht keni qenë të etur. Nëse ende e ndjeni stomakun bosh, me siguri jeni të uritur. Një ndjenjë e papritur urie që shfaqet edhe pse keni ngrënë ka më shumë gjasa të jetë diçka që lidhet me emocionet negative sesa uri e vërtetë. Për të shmangur ngrënien përpiquni të bëni diçka që ju ndihmon të largoni mendjen, si për shembull të flisni me një mik ose të bëni një shëtitje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.