A ËSHTË USHQIMI EDHE ILAÇ PËR ORGANIZMIN TONË?

A ËSHTË USHQIMI EDHE ILAÇ?

Fakti që ushqimi mund të ndikojë në shëndetin e njerëzve është pranuar edhe nga ekspertët e kujdesit shëndetësor në mbarë botën. Njerëzit që konsumojnë ushqim të shëndetshëm, kanë më shumë gjasa të kenë një sistem të fortë imunitar, shtatzëni dhe lindje më të sigurt. Gjithashtu rrezik më të ulët të diabetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe në përgjithësi të jetojnë më gjatë. Arsyet për këtë janë të panumërta, komplekse dhe ende të pa kuptuara mirë. Disa kërkime kanë treguar se një regjim ushqimor i pasur me sheqerna të shtuara, yndyrna të këqija dhe kripë të tepërt mund të shkaktojë inflamacion kronik. Inflamacioni kronik është faktori kryesor i rrezikut për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të tjera kronike. Termi “ushqimi është ilaç”, në përgjithësi i referohet mënyrës së të ushqyerit me qëllim parandalimin, reduktimin e simptomave ose të kthimit të një sëmundjeje të caktuar.

Ushqimet për të cilat pretendohet se kanë veti medicinale janë shpesh për shkak të niveleve të larta të vlerave ushqyese. Kjo mënyrë sfidon edhe metodat mjekësore, që mbështeten kryesisht në teknologjinë mjekësore për të kuruar sëmundjet me barna farmaceutike. Terapia mjekësore e konsumit të ushqimeve të shëndetshme, sugjerohet për trajtimin e disa sëmundjeve kronike. Për shembull, shtimi i fibrave dietike në regjimin ushqimor, ul nivelet e sheqerit në gjak tek personat me para-diabet ose diabet. Duke reduktuar kështu dëmtimin e nervave dhe enëve të gjakut, që shkaktohen nga nivelet e larta të sheqerit në gjak. Kjo mund të zvogëlojnë simptomat e sëmundjes dhe të përmirësojnë cilësinë e jetës. Prevalenca e sëmundjeve kronike është rritur në mbarë botën, së bashku me të edhe kostot që lidhen me kujdesin shëndetësor. Përdorimi i “ushqimit si ilaç” mund të reduktojë potencialisht ashpërsinë e sëmundjes, ju mund të blini më pak ilaçe dhe mund të ketë edhe më pak shtrime në spital. Të përdorësh ushqimin si ilaç, ka gjithashtu disa të meta, ato mund të jenë:

Zhvillimi i sëmundjeve kronike vazhdon të jetë kompleks dhe mund t’i atribuohet shkaqeve që nuk lidhen me atë çfarë konsumoni. Disa faktorë rreziku mund të jenë gjenetika, ekspozimin ndaj toksinave mjedisore ose sëmundjet autoimunitare. Edhe pse kjo lloj mënyre mund të përmirësojë simptomat dhe të ngadalësojë përparimin e sëmundjes në disa raste, ai nuk duhet të përdoret si një trajtim më vete, por së bashku me terapinë e duhur mjekësore. Në rrjete sociale qarkullon informacion i pasaktë

Rrjetet sociale janë një burim efektiv i promovimit të shëndetit midis profesionistëve dhe organizatave shëndetësore. Megjithatë, ato mund të jetë gjithashtu një burim keqinformimi dhe shkëmbimi i informacionit të paverifikueshëm, veçanërisht kur bëhet fjalë për terapitë medicinale alternative. Kjo mund të shkaktojë sjellje jo të shëndetshme të të ngrënit.

Është e rëndësishme të merret parasysh se si ushqimet ndërveprojnë me ilaçet. Sepse ka disa ushqime që mund të përmirësojë ose ndërpresin efektin e një medikamenti në trup. Një shembull i zakonshëm është lëngu i qitros, të cilin mjekët shpesh këshillojnë të shmanget nëse merrni një trajtim të caktuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.