A KENI MENDUAR NDONJËHERË SE CILI KOMB KA DHËMBËT MË TË PASTËR?

Vitet e fundit, ka pasur studime të shumta që hulumtojnë cilësinë e kujdesit dentar në vende të botës.

Dhe kohët e fundit, është bërë një renditje e vendeve me dentistët më të mirë dhe kujdesin e përgjithshëm dentar. Shumica e këtyre vendeve janë nga Evropa dhe nuk do ta merrni me mend kurrë se ku renditen dentistët amerikanë.

Pra, nëse doni të zbuloni se cili vend ka dentistët më të mirë dhe ku qëndrojnë dentistët amerikanë, atëherë vazhdoni e dëgjoni!

Sipas një studimi të fundit evropian, të publikuar në maj të vitit 2020, shumica e vendeve me kujdesin më të mirë dentar vijnë nga Bashkimi Evropian ose vendet evropiane.

Studimi ka analizuar burimet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Zyra e Statistikave të Bashkimit Evropian në lidhje me investimet e vendit në kujdesin dentar.

Studimi ka përfshirë statistika dhe numra në lidhje me kujdesin dentar kombëtar dhe individual, edhe gjatë pandemisë së koronavirusit ose COVID-19.

Në studim u ekzaminuan në 26 shtete, dhe secili vend u analizua në lidhje me gjendjen dentare të qytetarëve, numrin dhe cilësinë e objekteve dentare në vend.

Kur bëhet fjalë për objektet dentare në vende të ndryshme, studimi analizoi numrin e stomatologëve për 100 mijë njerëz si dhe investimet e qeverisë në objektet dentare dhe shëndetin oral.

Dhe kjo është renditja për vendet me dentistët më të mirë në Evropë.

Italia

Stomatologët italianë aktualisht mbajnë vendin e parë në Evropë. Italia ofron 77 dentistë për 100,000 njerëz, që është një numër i shkëlqyer. Studimi ka shqyrtuar konsumin vjetor të sheqerit të italianëve, i cili është 27 kg dhe një nga rastet më të ulëta të konsumit të sheqerit në Evropë.

Për më tepër, italianët kanë rastet më të ulëta të konsumit të alkoolit dhe cigareve, gjë që kontribuon edhe në statusin e përgjithshëm të kujdesit dentar.

Sipas studimit, Italia renditet në vendin e 7-të për sa i përket Indeksit të Dhëmbëve të Mbushur me Prishje-Mungesa, por kjo nuk ndikon në cilësinë e përgjithshme të kujdesit dentar që ofrojnë dentistët italianë.

Gjermania

Stomatologët gjermanë janë menjëherë pas kolegëve të tyre italianë. Në Gjermani, ka 82 dentistë për 100 mije njerëz dhe 34 objekte për të njëjtin numër njerëzish.

Në krahasim me italianët, gjermanët konsumojnë pak më shumë sheqer, që është 36.9 kg në vit.

Megjithatë, ata përjetojnë më pak raste të prishjes së dhëmbëve, pavarësisht nga konsumimi më i lartë i sheqerit.

Për shembull, mesatarisht vetëm 0,5 dhëmbë trajtohen për prishjen e dhëmbëve në moshën 12-vjeçare në Gjermani. Gjermanët gjithashtu konsumojnë mesatarisht më shumë alkool dhe cigare dhe në përgjithësi kanë një përqindje më të lartë duhanpirësish sesa italianët.

Mbretëria e Bashkuar

Edhe pse dentistët britanikë renditen në vendin e 6-të në mesin e 26 vendeve të analizuara, ata janë ende disa nga ofruesit më të mirë të kujdesit dentar në Evropë.

Në Mbretërin e Bashkuar, ka 54 dentistë për 100 mije njerëz dhe 16 objekte dentare për të njëjtin numër njerëzish.

Ndryshe nga italianët dhe gjermanët, njerëzit në MB konsumojnë pothuajse 40 kg sheqer në vit, por kanë një numër jashtëzakonisht të ulët të rasteve të prishjes së dhëmbëve.

Danimarka

Danimarka prej vitesh është në krye të listës së vendeve me dentistët më të mirë. Dhe edhe me pandeminë e vazhdueshme dhe pengesat e tjera, kujdesi dentar në këtë vend ka mbetur një nga më të mirët në botë.

Shtetet e Bashkuara

Disa nga stomatologët dhe shkollat ​​​​stomatologe më të mira gjenden në SHBA, megjithatë, në shkallë globale, dentistët amerikanë janë duke u renditur dukshëm më i ulët se më parë. Në vitet e fundit, cilësia e kujdesit dentar në SHBA ka rënë, por cilësia e dentistëve ka mbetur në top 10 listën.

GAZETARE: Gentiana Qerimi

Leave a Reply

Your email address will not be published.