A PO PËRBALLET BOTA ME PANDEMINË E MUNGESËS SË VITAMINËS D?

A PO PËRBALLET BOTA ME PANDEMINË E MUNGESËS SË VITAMINËS D?

Statistikat tronditëse. Rreth 70% e njerëzve në mbarë botën vuajnë nga mungesa e vitaminës D! Mungesa e kësaj vitamine varion nga 32% tek punonjësit e shëndetësisë, 48% tek fëmijët 9-11 vjeç dhe madje 76% tek gratë shtatzëna, që ka shkaktuar ndikim fatal tek foshnjat me sëmundje autoimune dhe komplikime të tjera.

Sipas hulumtimit të Afrodita Taneskës, specialiste e analizave biokimike nga Prilepi, e njëjta situatë është edhe në Maqedoni, ku femrat kanë mungesë më të madhe se meshkujt. Taneska thotë se për dy dekada bota po përballet me një pandemi të mungesës së vitaminës D dhe arsyet më të mëdha për këtë kanë qenë mënyra e jetesës në dhoma të mbyllura, pa daljen në diell dhe mosmarrja e suplementeve në dimër.

“Nëse është koha e verës është shumë e lehtë, me 15 deri në 30 minuta ekspozim në diell arrijmë nivelin e vitaminës D dhe nëse jemi në periudhën e dimrit, sigurisht që kemi nevojë për ushqim më të pasur me vitaminë D. ” Janë ushqime me yndyrë, ushqime të yndyrshme, peshk të yndyrshëm, produkte qumështi, bishtajore, e megjithatë është pak dhe nuk e plotëson atë nivel të vitaminës D, saqë duhet të merrni suplemente. Mbi të gjitha, mos merrni asgjë në dorën tuaj, jini gjithmonë në marrëveshje me mjekun e familjes ose specialistin”, thotë Afrodita Taneska, analiste e diplomuar në laborator mjekësor, specialiste biokimike.

Vitamina D u bë e rëndësishme gjatë krizës së koronës, kur shumica e njerëzve konsumuan suplemente të tilla. Taneska thotë se nuk është vërtetuar 100% shkencërisht se vitamina D ndihmon në sëmundjet Covid, por shumica e hulumtimeve kanë çuar në këtë.

“Një nga hulumtimet tona nga Maqedonia, i bërë nga një farmacist i yni, dëshmoi se për shkak se korona sulmon qelizat e mushkërive, me mungesë të vitaminës D, mungon edhe surfaktanti, është një substancë që hap alveolat dhe gazrat. bëhet shkëmbimi. Me mungesë të vitaminës D, pa këtë surfaktant, alveolat thjesht shtrydhen dhe ne fryjmë si një tullumbace bosh. Megjithatë, duhet ende kohë për të vërtetuar se ekziston një korrelacion i vërtetë ndërmjet mungesës së vitaminës D dhe zhvillimit dhe prognozës së sëmundjes Covid”, shtoi Taneska.

Taneska ka publikuar edhe një punim për vitaminën D, në dimër me hulumtime për personat nga 40 deri në 80 vjeç, i cili vërteton se mungesa e kësaj vitamine rritet me moshën dhe gjendjet patologjike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.