AGJËRIMI GJATË RAMAZANIT NUK REKOMANDOHET PËR PERSONAT ME DIABET TË TIPIT 1

AGJËRIMI GJATË RAMAZANIT NUK REKOMANDOHET PËR PERSONAT ME DIABET TË TIPIT 1

Njerëzit e prekur me diabet të cilët duhet të mbajnë nën kontroll sheqerin në gjak, kanë vështirësi gjatë agjërimit. Diabeti është një gjendje shëndetësore që gjatë gjithë jetës shkakton nivele të larta të sheqerit në gjak. Ekzistojnë dy lloje kryesore të diabetit – tipi 1 dhe tipi 2. Në diabetin e tipit 1, sistemi imunitar i trupit sulmon qelizat që prodhojnë insulinë, dhe në diabetin e tipit 2, trupi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme në vetvete, duke shkaktuar qelizat për të mos reaguar siç duhet ndaj insulinës.

“Agjërimi gjatë Ramazanit nuk rekomandohet për njerëzit me diabet të tipit 1. Kjo vlen edhe për ata me dëmtime të veshkave ose që marrin pilula për shkak të sëmundjes”, tha ekspertja Nesrin Yavuz.

Myslimanët me sëmundje kronike si diabeti janë të përjashtuar nga detyrimi i agjërimit të Ramazanit edhe pse shumica ende dëshirojnë agjërojnë. Ata me diabet të tipit 2 mund të agjërojnë por duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm në raste specifike.

Edhe për njerëzit që nuk injektojnë insulinë, është e rëndësishme që të kenë nivele të mira të glukozës në gjak afatgjatë. Ata që marrin insulinë duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm, sepse përndryshe mund të bien në hipoglikemi të rëndë, thotë Yavuz. Të gjithë diabetikët këshillohen të flasin me mjekun e tyre përpara se të fillojnë të agjërojnë, të vlerësojnë shëndetin e tyre të përgjithshëm, terapinë aktuale, rreziqet e agjërimit dhe në këtë mënyrë të ndihmojnë veten në krijimin e një plani diete. Matja e rregullt e sheqerit në gjak është e detyrueshme.

Rekomandohet që ky ekzaminim të bëhet një deri në dy muaj para Ramazanit. Në rrezik janë edhe të moshuarit dhe gratë shtatzëna me diabet. “Nëse një pacient me diabet është në rrezik të hipoglikemisë gjatë një dite të plotë agjërimi, ai duhet të ndërpresë menjëherë agjërimin dhe ta kthejë sheqerin në gjak nën kontroll duke marrë, për shembull, pak glukozë”, tha Yavuz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.