BAKTERET ORALE RREZIK PËR SËMUNDJE VDEKJEPRURËSE 

BAKTERET ORALE RREZIK PËR SËMUNDJE VDEKJEPRURËSE

Diabeti është një gjendje e rëndë shëndetësore që mund të ndikojë në fusha të tjera të mirëqenies së njeriut. Është një sëmundje e përjetshme që bën që sheqeri në gjak të jetë shumë i lartë dhe nëse nuk trajtohet siç duhet, mund të çojë në simptoma dobësuese si shikimi i dobët dhe sëmundjet e mishrave të dhëmbëve. Nëse jeni diabetik dhe nuk i lani dhëmbët siç duhet, kjo mund të çojë në probleme të tjera serioze shëndetësore, ka paralajmëruar për The Sun, dentisti nga Londra Dr. Monik Vasant.

Ai shpjegoi se diabetikët që nuk kontrollohen mund të kenë nivele të larta të sheqerit në gjak për një periudhë të gjatë kohore. Shumë sheqer në gjakun tuaj mund të çojë në më shumë sheqer në pështymë. Kjo siguron një terren të përsosur për shtimin e baktereve, të cilat prodhojnë acid dhe toksina që sulmojnë smaltin e dhëmbëve dhe dëmtojnë mishrat e dhëmbëve. Dr. Vasant, gjithashtu thotë se kur bakteret orale nuk kontrollohen dhe ekziston inflamacioni i lidhur me probleme të rënda të mishrave të dhëmbëve, kjo gjithashtu mund të rrisë rrezikun e një personi për disa sëmundje vdekjeprurëse. Ai shpjegoi se sëmundjet kardiovaskulare janë një prej tyre.

“Ka disa prova që sugjerojnë se arteriet e bllokuara, sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru mund të lidhen me inflamacionin e shkaktuar nga bakteret orale”, tha ai.

Kur keni diabet, jeni më të rrezikuar nga sëmundjet kardiovaskulare sesa të tjerët që nuk e kanë këtë gjendje. Ndikon në qarkullimin tuaj dhe mund të çojë në probleme të tjera me këmbët dhe shikimin, si dhe sulme në zemër dhe goditje në tru. Dr. Vasant shpjegoi se endokarditi është një tjetër problem. Marrja e hershme e trajtimit të duhur mund të parandalojë infeksione të rënda, humbje të dhëmbëve dhe komplikime të tjera. Vasant shtoi se pneumonia dhe sëmundjet e tjera të frymëmarrjes shkaktohen edhe kur bakteret udhëtojnë nga goja në mushkëri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.