BURRAT PLAKEN MË SHPEJT SE GRATË

BURRAT PLAKEN MË SHPEJT SE GRATË

Një burrë dhe një grua mund të kenë lindur në të njëjtin vit, por kjo nuk do të thotë se janë në të njëjtën moshë, thonë studiuesit, në kuadrin e një studimi të fundit, i cili zbulon se një gjini është më e prirur ndaj plakjes.

Sipas gjetjeve të reja, në fakt, kjo diferencë moshe shfaqet qysh në moshën 20-vjeçare.

Në një studim të parë në llojin e tij, të botuar në The Journals of Gerontology: Series A, shkencëtarët nga Universiteti i Jyväskylä krahasuan moshën kronologjike të mijëra vullnetarëve, pra vitet e tyre aktuale të jetës, me moshën e tyre biologjike , domethënë gjendjen e tyre të organizimit të plakjes. Ata përdorën një seri testesh që vlerësojnë plakjen e trupit bazuar në disa shënues të saktë të lidhur me ADN-në.

Gjetjet zbuluan se burrat përfundimisht plaken më shpejt se gratë. Në fakt, hendeku ishte veçanërisht i madh në vitet ’50, kur burrat ishin biologjikisht mesatarisht 4 vjet më të vjetër se gratë e së njëjtës moshë.

Hulumtimi shqyrtoi moshën biologjike të 2240 binjakëve, të cilët u ndanë në dy grupe sipas moshës së tyre. Njëri grup përfshinte vullnetarë të moshës 21-42 vjeç, ndërsa tjetri 50-76. Rreth 151 nga çiftet binjake të studiuara ishin femra dhe meshkuj, duke i lejuar studiuesit të shqyrtojnë gjenetikën dhe mënyrën e tyre të jetesës ndërsa rriteshin.

Mosha biologjike është llogaritur duke përdorur 4 orë epigjenetike, të cilat masin të ashtuquajturat nivele të metilimit të ADN-së. Këto janë molekula të veçanta që lidhen me ADN-në e qelizave, duke ngadalësuar evolucionin e tyre.

Përveç kësaj, janë marrë parasysh faktorë të tjerë potencialisht me ndikim, si vitet e arsimimit të secilit pjesëmarrës , indeksi i masës trupore (BMI) , si dhe zakonet e alkoolit , pirjes së duhanit dhe aktivitetit fizik .

Rezultatet treguan se burrat ishin më të vjetër se gratë në të gjitha grupet dhe të gjitha orët epigjenetike. Dallimi, i cili ishte i dukshëm qysh në moshë madhore, u bë më i madh me moshën, duke e zgjeruar hendekun nga 1.2 në 4.3 vjet.

Indeksi i masës trupore duket të jetë një nga faktorët kryesorë që ndikon në ndryshimin gjinor në plakje. Burrat priren të jenë më mbipeshë se gratë, gjë që mund të shpjegojë pse gratë kanë një jetëgjatësi më të gjatë.

Studiuesit, megjithatë, pohojnë se hendeku është ngushtuar me kalimin e kohës. Kjo është ndoshta për shkak se normat e duhanpirjes kanë rënë në mesin e meshkujve. Për shembull, numri i meshkujve që pinë duhan në Finlandë është ulur nga 37% në vitet 1970 në 17% sot, ndërsa prevalenca ka mbetur e njëjtë tek femrat (rreth 15%).

Megjithatë, hendeku mbeti edhe pas llogaritjes së faktorëve të tjerë , duke sugjeruar se ekziston një komponent gjenetik për mbajtjen e grave më të reja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.