CIKLET JO TË RREGULLTA MENSTRUALE RRISIN RREZIKUN E SËMUNDJEVE TË ZEMRËS DHE DIABETIT TE GRATË

Një studim i ri tregon rritje të rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe diabetit tek gratë me cikle menstruale jo të rregullta!

Cikli jo i rregullt mund të jenë parashikuese për sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit 2, thotë një studimi i ri australian i botuar më 16 dhjetor në Clinical Endocrinology. Aty është zbuluar se gratë që raportuan menstruacione të parregullta kishin 20 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare (CVD) dhe 17 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar diabetin e tipit 2 krahasuar me gratë me cikle menstruale të rregullta. Studimet theksojnë rëndësinë e shqyrtimit për diabetin dhe sëmundjet e zemrës, që lidhen me cikle menstruale jo të rregullta tek gratë në të dyzetat e tyre, duke përfshirë sindromën e vezores policistike (PCOS) dhe menopauzën e hershme, shkruajnë autorët.

Ky studim konfirmon zbulimet nga hulumtimet e mëparshme – gratë me perioda të parregullta në vitet e tyre riprodhuese kanë një shans më të madh për të zhvilluar sëmundje të zemrës dhe diabeti më vonë në jetë, thotë Rachel Urrutia, asistent profesor i obstetrikës dhe gjinekologjisë në Shkollën e Mjekësisë UNC në Chapel Hill, Karolina e Veriut.

Hulumtimi vlerësoi rrezikun gjatë një periudhe 20-vjeçare

Hetuesit mblodhën dhe analizuan të dhëna nga gratë e lindura midis 1946 dhe 1951, të cilat ishin pjesëmarrëse në periudhën 20-vjeçare të vazhdimit të Studimit Longitudinal Australian mbi shëndetin e grave.

Gjithsej 13 543 gra plotësuan të dhënat për çrregullime menstruale ku 12 135 gra (89,6 përqind) raportuan cikle të rregullta menstruale ndërsa 1 408 (10,4 përqind) raportuan cikle menstruale jo të rregullta. Pas analizimit të të dhënave duke përdorur modelet e regresionit Cox, studiuesit gjetën një rrezik në rritje për diabetin CVD dhe diabetin e tipit 2, duke i çuar ata në përfundimin se ciklet menstruale “duken të jenë një tregues i hershëm për sëmundjet e zemrës dhe diabetin”.

Studimi nuk është krijuar për të parë nëse vetë ciklet menstruale të çrregullta shkaktojnë rrezik në rritje, thotë Urrutia. “Megjithatë, shumica e ekspertëve mendojnë se problemet themelore shëndetësore që shkaktojnë ciklet jo të rregullta gjithashtu janë mundësi më të lartë për sëmundje kardiovaskulare dhe sëmundje të tjera metabolike”, thotë ajo.

Lidhja midis terapisë hormonale dhe rrezikut të reduktuar të diabetit

Zbulim interesant nga studimi ishte se njerëzit me cikle jo të rregullta që përdornin terapinë zëvendësuese të hormoneve kishin një rrezik më të ulët të diabetit sesa ata që nuk e kishin përdorur, thotë Urrutia.

“Ne kemi nevojë për më shumë kërkime për të kuptuar nëse ka grupe specifike që mund të përfitojnë nga terapia e zëvendësimit të hormoneve sepse ne e dimë që grupe të caktuara, si gratë e moshuara, mund të kenë një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare,” thotë ajo.

Ka disa kufizime në hulumtim, thotë Urrutia. “Përdoruesit u pyetën për “periudhat e parregullta”  me po ose jo. Ne e dimë se njerëzit që i përgjigjen me “po” kësaj pyetjeje mund t’i referohen gjërave shumë të ndryshme. Për shembull, ciklet e rënda mujore mund të quhen të parregullta dhe ato me perioda çdo 45 ditë mund ta quajnë këtë të rregullt”, thotë ajo. Autorët gjithashtu nuk ishin në gjendje të japin llogari për diagnoza specifike, si vezoret policistike kundrejt sëmundjes së tiroides, shton ajo.

Këshilla të ekspertëve për gratë me cikle menstruale jo të rregullta

Ekzistojnë rekomandime ekzistuese për gratë që kanë vezore policistike ose gjendje të tjera që çojnë në cikle menstruale të parregullta, thotë Urrutia.

Punoni me ofruesin tuaj të kujdesit parësor për të hartuar dhe ndjekur një plan për të përmirësuar rrezikun afatgjatë të sëmundjes kardiovaskulare dhe diabetit përmes stërvitjes, dietës me cilësi të lartë, menaxhimit të stresit, humbjes së peshës dhe medikamenteve të tilla si metformina dhe statinat.

Sigurohuni që të bëni kontrolle të rregullta për sëmundjet kardiovaskulare dhe diabetin, sepse gratë me cikle jo të rregullta menstruale zakonisht kalojnë në menopauzë më herët./ Everyday health përkthyer dhe përshtatur nga Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.