ÇKA E PËRSHPEJTON PLAKJEN?

ÇKA E PËRSHPEJTON PLAKJEN?

Ekspozimi i zgjatur ndaj dritës blu të emetuar nga telefonat celularë , kompjuterët dhe shumë pajisje shtëpiake mund të ndikojë në jetëgjatësinë tuaj , edhe kur sytë tuaj nuk janë të ekspozuar drejtpërdrejt ndaj saj.

Ky është përfundimi i një studimi të ri të Universitetit Shtetëror të Oregonit të botuar në Aging and Mechanisms of Disease.

Studiuesit amerikanë pohojnë se rrezatimi ultravjollcë blu i prodhuar nga diodat që lëshojnë dritë shkatërron qelizat e trurit, si dhe retinën e syve.

Shkencëtarët studiuan një model të rëndësishëm kërkimi, mizën e zakonshme të frutave (Drosophila melanogaster), për mekanizmat qelizor dhe të zhvillimit që ajo ndan me speciet e tjera të kafshëve dhe njerëzit.

Siç shpjegohet nga Dr. Jaga Giebultowicz, kreu i ekipit hulumtues, “ne ekzaminuam se si mizat reagojnë ndaj ekspozimit 12-orësh ditor ndaj dritës blu të ekraneve LED që lëshojnë pajisje të tilla si telefonat celularë dhe tabletët, dhe zbuluam se drita përshpejtoi plakjen”.

Mizat e ekspozuara ndaj një cikli 12-orësh të dritës blu dhe një cikli 12-orësh të errësirës kishin jetëgjatësi më të shkurtër në krahasim me mizat që ishin lënë në errësirë ​​të plotë ose të ekspozuara ndaj dritës blu të filtruar. Kafshët laboratorike të ekspozuara ndaj dritës blu kishin dëmtuar qelizat e retinës dhe neuronet e trurit, dhe kishin një aftësi të dëmtuar për të qëndruar vertikalisht kundër mureve.

Vlen të përmendet se disa miza u modifikuan gjenetikisht për të mos zhvilluar sytë, por edhe ato përfunduan me dëmtim të trurit dhe aftësi të dëmtuar për të qëndruar në mure. Kjo do të thotë se ata nuk kishin nevojë të shihnin dritën blu për t’u dëmtuar.

“Fakti që drita e përshpejtoi plakjen e mizave na erdhi si një surprizë e madhe. Ne vlerësuam shprehjen e gjeneve të caktuara në mizat e moshuara dhe gjetëm një përgjigje ndaj stresit, d.m.th., gjenet mbrojtëse u shprehën nëse mizat ekspozoheshin ndaj dritës. Ne supozuam se drita rregullon këto gjene. Dhe më pas filluam të pyesim veten se çfarë e bën dritën të dëmshme dhe analizuam spektrin e dritës. Dhe ne zbuluam se megjithëse drita pa rrezatim blu UV reduktoi pak jetëgjatësinë e tyre, vetëm drita blu e përshpejtoi në mënyrë dramatike jetëgjatësinë e tyre,” shpjegon Dr. Giebultowicz.

Drita natyrale është e një rëndësie kyçe për çdo qenie të gjallë pasi kontribuon në rregullimin e orës biologjike (ritmin cirkadian) dhe mekanizmave që lidhen drejtpërdrejt me të, si funksioni i trurit, prodhimi i hormoneve dhe rigjenerimi i qelizave, faktorë që luajnë një rol të rëndësishëm në gjumë. dhe të ushqyerit.

Por gjithnjë e më shumë studime tregojnë se drita artificiale është një faktor rreziku për çrregullimet e gjumit dhe ndryshimet në ritmin cirkadian. Dhe me përdorimin gjithnjë e më të madh të ndriçimit LED njerëzit ekspozohen gjithnjë e më shumë ndaj dritës blu dhe fatkeqësisht edhe në vendet e botës së zhvilluar nuk është studiuar mjaftueshëm për të ditur efektet shëndetësore.

Sipas Dr. Giebultowicz, megjithatë, mizat, kur iu dha zgjedhja, shmangën dritën blu. “Ne do të kontrollojmë nëse mekanizmi që i bën ata të shmangin dritën blu është gjithashtu përgjegjës për jetëgjatësinë e tyre”, thotë studiuesi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.