ÇKA E SHKAKTON ABORTIN?

ÇKA E SHKAKTON ABORTIN?

Rreth 15 deri në 20% e shtatzënive të njohura përfundojnë me abort, sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG).

Por mund të jetë qetësuese të dini se në kohën kur shihni një rrahje zemre në një ekografi – zakonisht në javën e gjashtë ose të shtatë – mundësia juaj për të pasur një abort bie në më pak se 5%, pavarësisht nga mosha juaj, thotë Dr. Michael Lu, profesor i asociuar i obstetrikës dhe gjinekologjisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos.

Është e kuptueshme që shumë shtatzëna shqetësohen se si ndodhin abortet spontane dhe nëse ato mund të shkaktojnë pa dashje një të tillë. Megjithatë, kjo nuk ka gjasa.

Zakonisht, abortet shkaktohen nga faktorë jashtë kontrollit tuaj.

Rreziku për abort gjatë shtatzënisë

Shumica e aborteve shkaktohen nga anomalitë kromozomale në embrionin në zhvillim, diçka që është plotësisht jashtë kontrollit tuaj ose të partnerit tuaj. Këtu janë katër shkaqe të zakonshme të abortit.

– Faktorët gjenetikë.

– Disa kushte shëndetësore.

– Kafeinë e tepërt.

– Përdorimi i drogës dhe alkoolit.

Gjenetika mund të shkaktojë një abort

Deri në 70% të aborteve spontane në tremujorin e parë dhe 20% të aborteve të tremujorit të dytë ndodhin për shkak të një defekti në gjenet e fetusit, sipas March of Dimes.

“Kur kromozomet e vezës dhe ato të spermës bashkohen për të formuar një embrion, ato zakonisht çiftohen në mënyrë korrekte”, thotë Dr. Henry Lerner, gjinekolog-obstetër në Spitalin Newton-Wellesley në Newton, Massachusetts.

“Por nganjëherë ato përzihen; nëse çiftohen gabimisht, embrioni ndalon së zhvilluari.”

Nuk do të thotë se diçka nuk shkon me prindërit apo gjenet e tyre. Për shkak se anomalitë kromozomale në embrione janë shpesh ngjarje të rastësishme, një herë, ato nuk kanë gjasa të ndodhin përsëri.

Disa kushte shëndetësore mund të shkaktojnë një abort

Disa kushte shëndetësore mund të shkaktojnë abort, veçanërisht ato që kufizojnë rrjedhjen e gjakut në mitër.

Kushtet kronike që lidhen me një rrezik më të lartë të abortit përfshijnë diabetin, sëmundjet e tiroides, lupusin dhe sëmundjet e zemrës.

Çrregullimet e lidhura me hormonet dhe çrregullimet autoimune si sindroma antifosfolipide janë gjithashtu të lidhura me abortin.

Disa lloje të infeksioneve të mitrës dhe infeksioneve seksualisht të transmetueshme (IST) gjithashtu mund të luajnë një rol.

Faktorë të tjerë të lidhur me shëndetin përfshijnë disa procedura mjekësore si amniocenteza dhe kampionimi i vileve korionike (CVS), të cilat mbartin një rrezik shumë të vogël të abortit (një nga arsyet pse këto procedura rezervohen për rastet kur përfitimet tejkalojnë rreziqet).

Kafeina e tepërt mund të rrisë rrezikun e abortit

Le të jemi të qartë: një filxhan kafe në ditë është shumë mirë. Mirëpo kur konsumi i kafeinës rritet pak, mund të ketë rrezik. Pjesa më e madhe e bisedës rreth kafeinës dhe abortit bazohet në një studim të vitit 2008 që zbuloi se gratë që konsumonin 200 miligramë ose më shumë kafeinë çdo ditë (rreth dy filxhanë kafe të zakonshme) kishin dy herë më shumë rrezik aborti.

Dhe një studim më i ri i vitit 2020 në BMC Pregnancy and Child Birth gjeti një lidhje midis rritjes së gjakderdhjes në shtatzëninë e hershme dhe konsumit të kafeinës.

Përdorimi i drogës dhe alkoolit mund të shkaktojë një abort

Së fundi, përdorimi i tepërt i drogës dhe alkoolit gjithashtu mund të çojë në abort.

“Ekspozimi i një fetusi ndaj sasive të mëdha të këtyre kimikateve në baza të rregullta mund të shkaktojë abort sepse ato kanë një efekt helmues në të gjitha ato qeliza në zhvillim”.

Përdorimi i duhanit, alkoolit, drogave të paligjshme ose keqpërdorimi ose abuzimi i barnave me recetë mund të çojë në abort.

Studiuesit vërejnë se rreziku i lindjes së vdekur rritet me 1.8 deri në 2.8 herë me përdorimin e duhanit, 2.3 herë me përdorimin e marihuanës, 2.2 herë me përdorimin e stimuluesve ose drogave me recetë dhe madje 2.1 herë më shumë rrezikun e abortit nga ekspozimi pasiv ndaj duhanit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.