DANIMARKA PO PARALAJMËRON PËRFUNDIMIN E VAKSINIMIT ANTI KOVID

DANIMARKA PO PARALAJMËRON PËRFUNDIMIN E VAKSINIMIT ANTI KOVID

Autoritetet shëndetësore në Danimarkë po konsideronin “përfundimin” e programit të vaksinimit kundër virusit korona në pranverë dhe nuk shohin asnjë arsye tani për të administruar një dozë përforcuese për fëmijët ose një injeksion të katërt për banorët e kategorisë së rëndë të prekur nga COVID-19. Autoritetet shëndetësore Daneze në një deklaratë thanë se vala e tretë e infeksionit në vendin evropian po zbehej “për shkak të imunitetit të madh të popullsisë”.

“Mbulimi shumë i lartë i vaksinës në Danimarkë, veçanërisht me vaksinën e tretë, do të thotë se ne mund të përballemi me rritjen e infeksionit pa marrë sëmundje serioze,” tha agjencia qeveritare në një deklaratë.

Muajin e kaluar qeveria daneze tha se po ofronte një dozë të katërt vaksine për të moshuarit dhe qytetarët e tjerë të cenueshëm sepse situata e pandemisë ishte përkeqësuar mes përhapjes së shpejtë të variantit omikron të koronavirusit. Por një vlerësim i autoriteteve shëndetësore arriti në përfundimin se tre injeksione kishin ofruar mbrojtje të mirë për banorët e shtëpive të pleqve dhe njerëzit mbi moshën 85 vjeç dhe agjencia vendosi se ishte e panevojshme që t’u jepeshin atyre vaksina shtesë tani. Bolette Soborg, një menaxher i njësisë dhe kryemjeku me autoritet tha se afrimi i fundit të dimrit, kur koha e kaluar në ambiente të mbyllura e bën më të lehtë përhapjen e virusit është një arsye tjetër për të ndaluar marrjen e dozave të katërta.

Vetëm një pjesë e vogël e vendeve në mbarë botën kanë filluar të ofrojnë xhirim të katërt ose kanë njoftuar planet për ta bërë këtë. Danimarka zgjeroi programin e saj të vaksinimit për fëmijët e moshës 5-11 vjeç në Nëntor kur varianti delta ishte mbizotërues dhe ekzistonte frika se të rinjtë mund të infektonin brezat e vjetër. Autoritetet shëndetësore thanë të premten se “tash po fillonin të planifikonin të përmbyllin programin aktual të vaksinimit për të gjitha grupet e synuara, përfshirë programin për fëmijët e moshës 5-11 vjeç”.

Më shumë se 80% e popullsisë ka marrë dy doza ndërsa 61.3% kanë pasur një përforcues, sipas shifrave zyrtare. Agjencia tha se po shikonte “përfundimin e gjithë programit të përgjithshëm të vaksinimit më vonë në pranverë”.

“Ne sigurisht që do ta ndjekim nga afër epideminë dhe jemi gati të ndryshojmë vendimin tonë nëse në kundërshtim me pritshmëritë do të ketë një valë të katërt pranverore ose variante të reja shqetësuese këtë pranverë”, thuhet në deklaratën e agjencisë.

Danimarka hoqi shumicën e kufizimeve të pandemisë këtë muaj pasi zyrtarët thanë se nuk e konsideronin më COVID-19 “një sëmundje kritike shoqërore”. Zyrtarët thanë se ndërsa omicron po rritet në vendin skandinav, varianti nuk po i vendoste një barrë të rëndë sistemit shëndetësor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.