DIELLI ËSHTË I DOBISHËM POR SHKAKTON EDHE ALERGJI. MËSONI SI TI TRAJTONI ATO.

DIELLI ËSHTË I DOBISHËM POR SHKAKTOM EDHE ALERGJI. MËSONI SI TI TRAJTONI ATO.

Në sasi të mjaftueshme ekspozimi, dielli është burim i shëndetit, ai ngre humorin, na bën të hareshëm dhe zgjon ndjenjën e lumturisë. Është vërtetuar shkencërisht se dielli ndihmon në rregullimin e të gjitha funksioneve jetësore dhe luan një rol të rëndësishëm në formimin e vitaminës D diellore e cila është e rëndësishme për strukturën e kockave. Por ekspozimi shumë i gjatë dhe i tepruar në rreze të diellit mund të jetë i rrezikshëm. Dermatologët vazhdimisht kërkojnë që të kemi gjithnjë e më shumë kujdes nga efektet e dëmshme të rrezeve UV. Rrezet UVB depërtojnë në shtresat e sipërme të lëkurës dhe shkaktojnë djegie. Rrezet UVA veprojnë si gjilpëra: ato depërtojnë thellë në lëkurë dhe mund të shkaktojnë alergji nga dielli, hiperpigmentim dhe plakje të parakohshme të lëkurës.

Alergjia nga dielli është një term që përdoret shpesh për të përshkruar një sërë gjendjesh në të cilat shfaqet skuqje me kruajtje në lëkurën e ekspozuar ndaj dritës së diellit. Forma më e zakonshme e alergjisë nga dielli është shpërthimi polimorfik i dritës i njohur gjithashtu si helmimi nga dielli.

Disa njerëz kanë një lloj të trashëguar të alergjisë nga dielli. Të tjerët zhvillojnë shenja dhe simptoma vetëm kur shkaktohen nga ndonjë faktor tjetër. Rastet e lehta të alergjive nga dielli mund të zhduken pa trajtim. Rastet më të rënda mund të trajtohen me kremra ose barëra. Njerëzit që kanë alergji të rëndë ndaj diellit mund të kenë nevojë të marrin masa parandaluese dhe të veshin veshje mbrojtëse nga dielli.

Simptomat

Pamja e lëkurës së prekur nga alergjia ndaj diellit mund të ndryshojë shumë në varësi të asaj që e shkakton problemin. Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

Skuqje;

Kruarje ose dhimbje;

Gunga të vogla;

Shkallëzimi, formimi i kores ose gjakderdhja;

Flluska ose urtikarie;

Shenjat dhe simptomat zakonisht shfaqen vetëm në lëkurën që është ekspozuar ndaj diellit dhe zakonisht zhvillohen brenda disa minutave deri në disa orë pas ekspozimit në diell.

Kur të vizitoni mjekun?

Vizitoni mjekun nëse keni reaksione të pazakonta dhe shqetësuese të lëkurës pas ekspozimit në rrezet e diellit. Për simptoma të rënda ose të vazhdueshme, mund t’ju duhet të takoni mjekun e specializuar në diagnostikimin dhe trajtimin e çrregullimeve të lëkurës (dermatolog).

Shkaqet

Disa ilaçe, kimikate dhe kushte mjekësore mund ta bëjnë lëkurën më të ndjeshme ndaj diellit. Nuk është e qartë pse disa njerëz kanë një alergji ndaj diellit dhe të tjerët jo. Tiparet e trashëguara mund të luajnë një nga faktorët.

 

Faktoret e rrezikut

Faktorët e rrezikut për të patur një reaksion alergjik ndaj dritës së diellit përfshijnë:

Temperatura – Çdokush mund të ketë një alergji ndaj diellit por disa alergji ndaj diellit janë më të zakonshme tek njerëzit me lëkurë më të hapur.

Ekspozimi ndaj substancave të caktuara – Disa simptoma të alergjisë së lëkurës shkaktohen kur lëkura juaj është e ekspozuar ndaj një substance dhe më pas ndaj dritës së diellit. Substancat e zakonshme përgjegjëse për këtë lloj reagimi përfshijnë aromat, dezinfektuesit dhe madje edhe disa kimikate të përdorura në kremrat kundër diellit.

Marrja e medikamenteve të caktuara – Një sërë ilaçesh mund ta bëjnë lëkurën të digjet më shpejt nga dielli duke përfshirë antibiotikët tetraciklin, ilaçet me bazë sulfa dhe qetësuesit e dhimbjes.

Të kesh një gjendje tjetër të lëkurës – Pasja e dermatitit rrit rrezikun për të pasur një alergji ndaj diellit.

Të kesh të afërm gjaku me alergji ndaj diellit – Ju keni më shumë gjasa të keni një alergji nga dielli nëse keni një vëlla ose një prind me alergji nga dielli.

Parandalimi

Nëse keni alergji ndaj diellit ose një ndjeshmëri të shtuar ndaj diellit, mund të ndihmoni në parandalimin e një reaksioni duke marrë këto hapa:

Shmangni diellin gjatë orëve të pikut. Mundohuni të qëndroni larg diellit nga ora 10:00 deri në orën 16:00.

Shmangni ekspozimin e papritur ndaj rrezeve të mëdha të diellit. Shumë njerëz kanë simptoma të alergjisë nga dielli kur ekspozohen më shumë ndaj rrezeve të diellit në pranverë ose verë. Rritni gradualisht sasinë e kohës që kaloni jashtë në mënyrë që qelizat e lëkurës tuaj të kenë kohë për t’u përshtatur me rrezet e diellit.

Vendosni syze dielli dhe veshje mbrojtëse. Këmisha me mëngë të gjata dhe kapele me buzë të gjera mund të ndihmojnë në mbrojtjen e lëkurës tuaj nga ekspozimi i diellit. Shmangni pëlhurat që janë të holla ose kanë një endje të lirë, rrezet UV mund të kalojnë nëpër to.

Përdorni krem ​​kundër diellit. Përdorni një krem ​​kundër diellit me spektër të gjerë me një SPF prej të paktën 30. Aplikoni kremin me bollëk dhe riaplikoni çdo dy orë ose më shpesh nëse jeni duke notuar ose jeni djersitur.

Shmangni shkaktarët e njohur. Nëse e dini se një substancë e caktuar shkakton reaksion të lëkurës tuaj, si p.sh. një mjekim ose kontakt me bimë Ashmangni atë shkaktar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.