DISA USHQIME NDIKOJNË TE DHIMBJET GJATË PERIODAVE MENSTRUALE

DISA USHQIME NDIKOJNË TE DHIMBJET GJATË PERIODAVE MENSTRUALE

Ngrënia e më shumë acideve yndyrore omega-3 duke kufizuar acidet yndyrore omega-6 mund të jetë e dobishme për të luftuar dhimbjet menstruale, shkruan Very Well Health.

Të dhënat e reja sugjerojnë se një dietë e pasur me mish, vaj, sheqer, kripë dhe kafe mund të lidhet me më shumë dhimbje periodike, veçanërisht te femrat adoleshente.

Ndërsa nevojiten më shumë kërkime, të dhëna të tjera kanë sugjeruar se ngrënia e më shumë frutave, qëndrimi i hidratuar, kufizimi i kafeinës dhe përfshirja e ushqimeve të qumështit dhe peshkut mund të jetë e dobishme për femrat që përjetojnë perioda të dhimbshme.

Dhimbja menstruale është simptoma më e zakonshme tek vajzat adoleshente dhe gratë e reja, me rreth 50 deri në 90% të tyre që përjetojnë perioda të dhimbshme.

Acidet yndyrore omega-3 dhe omega-6 janë të dyja yndyrna të pangopura që mund të jenë pjesë e rëndësishme e një diete të shëndetshme.

Por analiza sugjeron se dietat e pasura me acide yndyrore omega-6 nxisin inflamacionin, ndërsa dietat e pasura me acide yndyrore omega-3 e zvogëlojnë atë.

Sipas hulumtimeve, inflamacioni mund të jetë shkaku kryesor i dhimbjes së menstruacioneve.

Të qenit në një gjendje inflamatore mund të nxisë prodhimin e prostaglandinave, një përbërje e ngjashme me hormonet.

Ndërsa këto komponime janë të rëndësishme për shkaktimin e kontraktimit të mitrës dhe hedhjen e mukozës gjatë një cikli menstrual (duke rezultuar në gjakderdhje), nivelet që janë shumë të larta mund të shkaktojnë kontraktime më të forta, të cilat mund të jenë të dhimbshme.

Ushqimet që përmbajnë acide yndyrore omega-6, mund të nxisin inflamacionin nëse nuk janë të balancuara me acide yndyrore të mjaftueshme omega-3, ku përfshijnë shumë vajra bimore, mish të caktuar dhe një shumëllojshmëri të produkteve të pjekura. Marrja e sheqerit dhe kripës lidhet gjithashtu me inflamacionin.

Ndërsa, ushqimet që përmbajnë acide yndyrore omega-3 përfshijnë peshkun me vaj, avokado dhe farat chia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.