EFEKTIVITETI I DOZËS PËRFORCUESE ZVOGËLOHET NDJESHËM PAS MUAJIT TË KATËRT

EFEKTIVITETI I DOZËS PËRFORCUESE ZVOGËLOHET NDJESHËM PAS MUAJIT TË KATËRT

Efektiviteti i dozës së tretë të Pfizer dhe Moderna kundër koronavirusit është ulur ndjeshëm në muajin e katërt pas marrjes së vaksinës, thotë studimi i ri i publikuar të premten nga Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Deri më sot, provat shkencore kanë treguar se efektiviteti i vaksinës zvogëlohet me dy doza, por relativisht pak është raportuar për kohëzgjatjen e mbrojtjes pas dozës së tretë.

Reduktimi i efikasitetit deri në katër muaj

Studimi i ri bazohet në të dhënat nga më shumë se 241.204 vizita në ambulancë dhe 93,408 shtrime në spital të të rriturve me simptoma Covid-19 midis 26 gushtit 2021 dhe 22 janarit 2022. Efikasiteti i vaksinës u vlerësua duke krahasuar mundësinë e një testi pozitiv të koronavirusit midis pacientëve të vaksinuar dhe të pavaksinuar dhe duke përdorur metodat e kontrollit statistikor për javën kalendarike, zonën gjeografike të rregulluar sipas moshës, nivelin lokal të transmetimit dhe karakteristikat e pacientit si  dhe sëmundjet shoqëruese.

Gjatë periudhës së dominuar nga omikroni, efikasiteti i vaksinës në rastin e pacientëve të referuar në departamentin e urgjencës për simptoma të ngjashme me Covid-19 ishte 87 për qind në dy muajt e parë pas dozës së tretë, por ra në 66 për qind në muajin e katërt.

Fauci: Ndoshta do të nevojitet një dozë e katërt për një sistem imunitar më të dobët

“Zbulimi se mbrojtja e vaksinës dobësohet në muajt pas dozës së tretë të vaksinës përforcon rëndësinë e shqyrtimit të mëtejshëm të dozave shtesë për të ruajtur ose përmirësuar mbrojtjen,” përfunduan autorët.

Duke folur në një konferencë në Shtëpinë e Bardhë për virusin korona të mërkurën, këshilltari kryesor mjekësor i Presidentit Joe Biden, Anthony Fauci, tha se një dozë e katërt ka të ngjarë të jetë e nevojshme për nëngrupet e njerëzve me një përgjigje më të dobët imune, siç janë të moshuarit dhe imunokompromentuar.

Trajtimi me antitrupa

Të premten, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi një trajtim të ri me antitrupa të prodhuara në laborator nga kompania farmaceutike Lily të quajtur Bebelovab.

Ilaçi administrohet si një injeksion intravenoz dhe mori dritën jeshile për të trajtuar kovidin e lehtë deri në mesatar te njerëzit më të vjetër se 12 vjeç me një rrezik të lartë të sëmundjes së rëndë. Provat klinike të këtyre antitrupave tregojnë se ato funksionojnë mirë kundër Omicronit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.