EKSPERTËT BRITANIK THEKSOJNË GJASHTË FAKTORËT KRYESORË PËR PARAQITJEN E KANCERIT

EKSPERTËT BRITANIK THEKSOJNË GJASHTË FAKTORËT KRYESORË PËR PARAQITJEN E KANCERIT

Kanceret e shkaktuara nga pirja e alkoolit, pirja e duhanit dhe djegia nga dielli janë në rritje në Britani, paralajmërojnë ekspertët.

Fondi Botëror i Kërkimit të Kancerit zbuloi se numri i tumoreve të shkaktuara nga “veset” e këqija u rrit 5% midis 2017 dhe 2020. Të paktën 8,000 njerëz më shumë pësuan kancere të parandalueshme në vitin 2020 krahasuar me tre vjet më parë. WCRF tha se 155,000 nga 388,000 raste të kancerit çdo vit mund të shmangen me një shëndet më të mirë.

GJASHTË FAKTORËT KRYESORË TË RREZIKUT:

  • Pirja e duhanit
  • Pirja e tepërt e alkoolit
  • Të qenit mbipeshë ose obez
  • Ushqimi dhe ushqimi i keq
  • Mungesa e ushtrimeve
  • Ekspozimi në diell dhe djegia nga dielli

Dr Vanessa Gordon-Dseagu, menaxhere kërkimore në WCRF, tha: “Rreth 40 për qind e kancereve janë të lidhura me faktorë rreziku të modifikueshëm, duke përfshirë duhanin dhe ekspozimin në diell. Individët mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit. Është gjithashtu e rëndësishme të kujtojmë se popullsia jonë po plaket, kështu që ka të ngjarë të shohim që kanceri të vazhdojë të rritet gjatë dekadave të ardhshme. Egzaminimi luan një rol jetik në përmirësimin e rezultateve të kancerit, sa më herët të diagnostikohet dikush, aq më shumë ka gjasa që ai të mbijetojë.”

 

Rreth 1000 njerëz marrin diagnozën e frikshme kundër kancerit çdo ditë në Britani dhe 400 prej tyre mund ta kishin shmangur atë duke bërë një jetë më të shëndetshme.

Shifrat e fundit treguan se 387,820 njerëz zbuluan se kishin kancer në vitin 2020. Megjithatë, njerëzit që udhëheqin një mënyrë jetese jo të shëndetshme do të thotë se kjo shifër është më e lartë se sa duhet.

Për të ulur rrezikun e tyre, njerëzit duhet të lënë duhanin dhe pijet alkoolike, të parandalojnë djegien nga dielli, të ndryshojnë ushqimet e shpejta me fruta, perime, arra dhe drithëra të freskëta. Kjo vjen pasi kërkuesit për sëmundjet e kancerit në UK thanë se ndalimi i pirjes së duhanit do të zvogëlonte numrin e vdekjeve nga kanceri në zonat më të varfra.

Një studim zbuloi se nëse askush në Angli nuk pi duhan, atëherë vdekjet nga kanceri të lidhura me privimin do të reduktoheshin nga 27,200 në 16,500.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.