GJUMI JO I RREGULT RRIT RREZIKUN PËR SËMUNDJET E ZEMRËS

GJUMI JO I RREGULT RRITË RREZIKUN PËR SËMUNDJET E ZEMRËS

Sipas një studimi të botuar së fundmi në Journal of the American Heart Association, gjumi jo i rregullt rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare.

“Ky studim është një nga hetimet e para për të siguruar prova të një lidhjeje midis kohëzgjatjes së parregullt të gjumit dhe kohës së parregullt të gjumit dhe aterosklerozës”, tha autori kryesor i studimit, Kelsie Full, një asistent profesor i mjekësisë në departamentin e epidemiologjisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt në Nashville.

Zakonet e parregullta të gjumit janë lidhur me aterosklerozën, kanë zbuluar studimet. Ateroskleroza mund të çojë në kushte të shëndetit kardiovaskular, duke përfshirë sëmundjet koronare të zemrës, anginë, sulmet në zemër, goditjet në tru dhe sëmundjet e arterieve karotide ose periferike.

Rregullsia e gjumit, përcaktuan autorët e studimit të ri, vlerësohet nga variacionet në kohëzgjatjen e gjumit (sa kohë fle dikush çdo natë) dhe koha e gjumit (koha kur dikush bie në gjumë çdo natë) sa më pak ndryshime aq më mirë.

Autorët u përpoqën të mësonin më shumë rreth kësaj marrëdhënieje, duke analizuar gjumin e të rriturve të moshuar mesatarisht 69 vjeç, të cilët morën pjesë në Studimin Multi-Etnik të Aterosklerozës, një studim i grupit gjatësor i krijuar për të hetuar prevalencën dhe përparimin dhe faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.