KA DISA ARSYE PSE DUART DHE KËMBËT I KEMI TË FTOHTA

KA DISA ARSYE PSE DUART DHE KËMBËT I KEMI TË FTOHTA

Trupi ynë rregullon natyrshëm temperaturën e trupit. Nëse jashtë është shumë ftohtë, trupi i jep përparësi rrjedhjes së pandërprerë të oksigjenit në zemër dhe organe të tjera vitale të vendosura në bustin tonë, gjë që mund të zvogëlojë sasinë e gjakut që arrin në pjesët periferike – këmbët dhe duart. Si rezultat, ato bëhen më të ftohta se pjesa tjetër e trupit. Gjithashtu nuk është e pazakontë që disa njerëz të kenë duar dhe këmbë natyralisht të ftohta, edhe kur jashtë nuk është dimër, kështu që ata kanë nevojë për mbrojtje dhe ngrohtësi shtesë.

 

Megjithatë, ndryshe nga rasti i përshkruar më sipër, duart dhe këmbët e ftohta mund të jenë simptomë e një sëmundjeje, për shembull anemia, sëmundjet e zemrës, diabeti, hipotiroidizmi (ngadalësimi i gjëndrës tiroide), sindroma e Raynaud (një çrregullim i enëve të vogla të gjakut në pëllëmbët e dorës). dhe këmbët), mungesa e vitaminës B12… Prandaj, është e dobishme të kërkoni këshilla mjekësore, veçanërisht nëse e keni vënë re këtë kohët e fundit.

SI FRYMËMARRJA E ZGJIDH PROBLEMIN

A e dini se duart dhe këmbët e ftohta janë shumë të zakonshme tek njerëzit me teknikë të dobët të frymëmarrjes? Dhe se frymëmarrja mund të ndikojë në qarkullimin e gjakut? Kur marrim frymë shumë shpejt dhe cekët, enët tona të gjakut ngushtohen. Nga ana tjetër, kur e bëjmë këtë ngadalë, thellë dhe në hundë, trupi ynë çliron oksid nitrik, një molekulë që luan një rol kyç në përmirësimin e qarkullimit dhe furnizimin e qelizave me oksigjen. Me grumbullimin e enëve të gjakut zvogëlohet fluksi i oksigjenit e bashkë me të edhe në ekstremitetet e ftohta. Përveç kësaj, kur marrim frymë shumë shpejt, lëshojmë shumë dioksid karboni, i cili rregullon pH-në e gjakut. Nuk është mirë të reduktohet shumë sasia e dyoksidit të karbonit në gjak, sepse atëherë mund të ketë ulje të nivelit të hemoglobinës (që mbart oksigjenin në të gjithë trupin). Dhe gjithashtu ndikon në shfaqjen e këmbëve dhe pëllëmbëve të ftohta.

Prandaj, kushtojini vëmendje frymëmarrjes: është e rëndësishme t’i kujtoni vetes që të merrni frymë më ngadalë dhe thellë disa herë në ditë. Është i dobishëm për duart dhe këmbët më të ngrohta, por edhe për shumë procese të tjera në trup.

Leave a Reply

Your email address will not be published.