KAFSHIMI I AKULLIT ËSHTË I ZAKONSHËM KRYESISHT TE FËMIJËT POR EFEKTET E TIJ JANË TË DËMSHME

KAFSHIMI I AKULLIT ËSHTË I ZAKONSHËM KRYESISHT TE FËMIJËT POR EFEKTET E TIJ JANË TË DËMSHME

Fëmijët shpesh duan ta kafshojnë akullin. Përtypja dhe thyerja e akullit me dhëmbë mund të shqetësojë ata që ulen në tavolinë por është qetësuese për ata që kanë gojë të thatë. Gjithashtu, kafshimi i akullit mund të ndihmojë në lehtësimin e stresit ose relaksimin. Në disa raste, njerëzit mund të përtypin akull për të shmangur ndjenjën e urisë sepse mund të jetë e ngjashme me ndjenjën e të ngrënit por në këtë rast nuk konsumohen kalori. Për të tjerët kafshimi i kubeve të akullit mund të jetë një zakon.

Pse është e rrezikshme?

Cilado qoftë arsyeja ky është një zakon që duhet ta hiqni qafe. Përtypja e akullit është e keqe për shëndetin tuaj oral dhe nëse nuk jeni me fat mund t’ju kushtojë juve ose prindërve tuaj një trajtim të shtrenjtë dentar. Përtypja e akullit mund të shkaktojë çarje në smalt, gjë që mund të çojë në rritjen e ndjeshmërisë ndaj pijeve ose ushqimeve të nxehta dhe të ftohta. Kafshimi i akullit gjithashtu mund të rezultojë në çarje të dhëmbit sepse acidet e krijuara nga bakteret mund të depërtojnë më lehtë në shtresën më të butë të dhëmbit – dentinën – dhe të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve.

Nëse tashmë keni mbushje, kurora ose fashetë, ose nëse mbani proteza ose zgjerues përtypja e akullit ju bën veçanërisht të prekshëm ndaj prishjes së dhëmbëve. Në varësi të ashpërsisë së problemit, riparimi mund të kërkojë gjithçka nga mbushjet e thjeshta deri te trajtimi endodontik, që është një procedurë më serioze që kërkon anestezi.

Si të largoni këtë ves?

Ka disa mënyra për ta hequr atë:

  1. Shkrini kubat e akullit në gojë në vend që t’i kafshoni, përpiquni t’i mbani në gojë dhe lërini të shkrihen. Ndjenja e kënaqshme e ftohjes dhe freskimit do të zgjasë më gjatë dhe nuk do të dëmtojë dhëmbët apo mishrat e dhëmbëve.
  2. Ndaloni konsumimin e akullit, gjithashtu mund ta hiqni plotësisht. Nëse nuk është në gotën tuaj nuk do t’ju tundojë.
  3. Konsideroni alternativa më të buta – zëvendësimi i kubeve të akullit me alternativa më të buta mund të ndihmojë gjithashtu.
  4. Hani diçka më të shëndetshme – ngrënia e karotave të freskëta, fetave të mollës ose frutave dhe perimeve të tjera mund të ndihmojë. Ato mund të kënaqin dëshirën për të kafshuar duke stimuluar sekretimin e pështymës, e cila mbron zgavrën tuaj me gojë.

Në disa raste, kafshimet e akullit mund të jenë për shkak të mungesës së hekurit (një gjendje e quajtur pagofagia), megjithëse shkaku është i paqartë.

Kur asnjë nga sa më sipër nuk e ndihmon një person të ndalojë përtypjen e akullit, mund të nevojiten ndryshime dietike ose shtesa hekuri. Ndoshta është më mirë tëkonsultoni një mjek.

Kujdesuni për zgavrën e gojës

Kujdesi i mirë dentar është i rëndësishëm veçanërisht deri në moshën 12 vjeçare. Shumica e njerëzve humbasin dhëmbët e qumështit deri atëherë. Perlat tuaja të bardha mund të zgjasin gjithë jetën nëse i lani dy herë në ditë.

Autor: Matthew Cooki, Asistent Profesor i Stomatologjisë Pediatrike dhe Anesteziologjisë në Universitetin e Pittsburgh, SHBA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.