KUFIZUONI PRODUKTET E PËRPUNUARA TË MISHIT PËR TË PARANDALUAR KANCERIN

KUFIZUONI PRODUKTET E PËRPUNUARA TË MISHIT PËR TË PARANDALUAR KANCERIN

Në picë pa proshutë nuk është picë. Por, sado që këto produkte të përpunuara të mishit të na kënaqin, konsumimi i tyre duhet kufizuar për të parandaluar kancerin.

Studiuesit nga Universiteti Queen’s Belfast zbuluan se kafshët eksperimentale të ushqyera me mish derri të përpunuar që përmbante nitrite zhvilluan 75% më shumë tumore sesa ato që hanin mish pa kimikate.

Sigurisht që nuk është hera e parë që krijohet kjo lidhje, pasi provat e përgjithshme kanë treguar se mishi i përpunuar rrit rrezikun e kancerit të zorrëve.

Në vitin 2015, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e klasifikoi mishin e përpunuar si kancerogjen. Nitritet gjithashtu kanë qenë të lidhura me kancerin e gjirit dhe prostatës .

Profesori Chris Elliott OBE, një nga autorët e studimit, tha se rezultatet “e bëjnë rrezikun e kancerit të lidhur me mishin e trajtuar me nitrite edhe më të qartë”.

Nitritet përdoren gjerësisht në përgatitjen e mishit të përpunuar për të zgjatur jetëgjatësinë e tyre duke hequr bakteret që mund të shkaktojnë sëmundje si salmonela, listerioza dhe botulizmi.

Megjithatë, përveç kësaj, ato u japin një aromë pikante tërheqëse dhe në të njëjtën kohë nuancën karakteristike rozë produkteve të mishit të kuruar.

Në këtë studim të fundit, studiuesit ushqyen minj me mish të përpunuar që përmban nitrite, të cilat përbënin 15% të dietës së tyre. Një grup tjetër minjsh, grupi i kontrollit, u ushqye me të njëjtën sasi mishi, por që nuk përmbante këto kimikate.

Sipas rezultateve, të publikuara në revistën Nature, kafshët eksperimentale të ushqyera me mish pa nitrite nuk panë rritje në tumoret e tyre. Në të kundërt, ata që konsumuan mish me nitrite zhvilluan 75% më shumë tumore.

Prandaj, minjtë në grupin e fundit zhvilluan 82% më shumë tumore të zorrëve sesa grupi i kontrollit.

Megjithatë, studiuesit theksojnë se një dietë e përbërë nga 15% mish i përpunuar që përmban nitrite konsiderohet një konsum i lartë.

Por ata argumentuan se edhe ngrënia e ushqimit në sasi më të vogla mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit .

“Rezultatet e këtij studimi të ri e bëjnë edhe më të qartë rrezikun e kancerit të lidhur me mishin e përpunuar. Konsumimi i përditshëm i mishit të ushqimit që përmban nitrite përbën një rrezik real për shëndetin publik”, përfundon profesori Chris Elliott OBE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.