ÇKA DUHET DHE ÇKA NUK DUHET TË BËNI NËSE JU PICKOJNË BLETA OSE GRERËZA?

ÇKA DUHET DHE ÇKA NUK DUHET TË BËNI NËSE JU PICKOJNË BLETA OSE GRERËZA?

Pickimet e bletëve dhe grerëzave nuk janë serioze por shumë njerëz janë në rrezik për një reaksion alergjik ose infeksion. Një pickim blete ose një pickim grerëz zakonisht njihet nga një dhimbje akute dhe një plagë në lëkurë. Helmi që gjendet në pickimin e bletës ose grerëzës shkakton një reaksion toksik lokal në vendin e pickimit.

ÇFARË DUHET BËRË NËSE JU PICKOJNË?

Hiqeni thumbin menjëherë nëse ka mbetur në lëkurë. Lani vendin e pickimit me sapun dhe ujë të thjeshtë. Aplikoni një kompresë të ftohtë për të reduktuar ënjtjen.

ÇFARË NUK DUHET BËRË:

Mos e shtrydhni thumbin dhe mos përdorni piskatore për ta hequr atë, pasi kjo mund të shkaktojë injektimin e më shumë helmit. Mos e gërvishtni pickimin pasi kjo mund të çojë në infeksion. Mos përdorni uthull ose sodë buke pasi ato nuk do të neutralizojnë helmin që është thellë në indet e lëkurës. Mos i irritoni flluska që mund të shfaqen pasi kjo mund të çojë në infeksion.

KUR TË KËRKONI NDIHMË MJEKËSORE:

Thirrni menjëherë kujdes mjekësor nëse vëreni shenja të frymëmarrjes, ënjtje ose simptoma të tjera të anafilaksisë ose nëse e dini se një reaksion alergjik është i mundur. Shihni gjithashtu një mjek nëse pickimi i insekteve shkakton flluska nëse jeni të shqetësuar për ënjtjen, nëse shfaqen shenja infeksioni si qelbi ose nëse simptomat nuk largohen brenda pak ditësh.

Leave a Reply

Your email address will not be published.