NDIKIMI I KOVID 19 NË CIKLET MENSTRUALE

NDIKIMI I KOVID 19 NË CIKLET MENSTRUALE

Është krejtësisht normale që ciklet menstruale të ndryshojnë pak nga muaji në muaj por nëse keni vënë re ndryshime të pazakonta pikërisht në kohën kur keni pasur COVID-19 ose vaksinimin dhe  dozat përforcuese që ndihmojnë në parandalimin e tij, nuk është gjithçka në rregull.

Një anketë me rreth 39,000 gra dhe vajza, i botuar më 15 Korrik në revistën “Science Advances” është analiza më gjithëpërfshirëse deri më tani e ndryshimeve menstruale të raportuara nga individët para dhe pas menopauzës në dy javët e para pas një doze vaksine COVID-19. Dhe ndërsa autorët e studimit thonë se ndryshime të tilla nuk janë përgjithësisht të rrezikshme nuk ka dyshim se ato po ndodhin.

Ata zbuluan se 42.1 përqind e të anketuarave me menstruacione raportuan një fluks më të rëndë menstrual pas marrjes së vaksinës COVID-19. Disa e përjetuan këtë në javën e parë pas infektimit dhe të tjerat panë ndryshime deri në 14 ditë më vonë. Por jo të gjitha u prekën: afërsisht një numër i barabartë, rreth 43.6 përqind nuk raportuan asnjë ndryshim në rrjedhën e tyre menstruale pas vaksinës dhe 14.3 përqind kishin një gjakderdhje më të lehtë.

“Asociacionet e përshkruara këtu nuk janë shkakësore por ofrojnë prova për të studiuar më mirë këto tendenca më tej,” shkruajnë autorët e studimit.

Hulumtimet e tjera të mëparshme kanë shqyrtuar këtë fenomen. Në vitin 2021, gratë filluan të raportojnë se vaksinat kundër COVID-19 prishën ciklin e tyre menstrual. Një studim i publikuar në Shtator 2021 në BMJ nuk ishte në gjendje të gjente një lidhje përfundimtare.

Më pas, Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) njoftoi në Tetor se kishte dhënë pesë institucione gjithsej 1.67 milionë dollarë për të hulumtuar lidhjet e mundshme midis vaksinave COVID-19 dhe ndërprerjes ose ndryshimeve në ciklet menstruale. Një nga studimet e para nga ato grante, i botuar në Janar 2022 në Obstetrics & Gynecology, vërtetoi se vaksinimi kundër COVID-19 rriti gjatësinë mesatare të një cikli me pak më pak se një ditë.

Një studim i Institutit Norvegjez të Shëndetit Publik, i postuar në Janar 2022 mbi lidhjen midis vaksinave të koronavirusit dhe ndryshimeve menstruale, raportoi disa raste të çrregullimeve të menstruacioneve tek gratë e moshës 18 deri në 30 vjeç. Rreth 8 për qind e grave raportuan gjakderdhje më të rëndë se normale përpara dozës së tyre të parë, dhe rreth 14 përqind përjetuan gjakderdhje më të rëndë pas dozës së tyre të parë. Përafërsisht 9 përqind raportuan cikle më të shkurtra ose më të gjata se normale para dozës së parë, krahasuar me 12 përqind pas.

Kishte gjithashtu norma më të larta të periodave më të dhimbshme se normalja: 11 për qind përpara kundrejt 15 për qind pas. Rreziqet e këtyre ndryshimeve të simptomave ishin të ngjashme pasi pjesëmarrësit morën dozën e dytë të vaksinës.

Megjithatë, studimi zbuloi se ciklet menstruale ishin kthyer në normalitet në kohën e dhënies së dozës së dytë, rreth dy deri në tre muaj pas dozës së parë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.