NDIKIMI I NËNVARIANTEVE TË REJA TË OMIKRONIT NË ORGANIZMIN TONË-SI DO TË ZHVILLOHET SITUATA?

NDIKIMI I NËNVARIANTEVE TË REJA TË OMIKRONIT NË ORGANIZMIN TONË-SI DO TË ZHVILLOHET SITUATA?

Dy nënvariantet e fundit të Omikronit inkurajojnë vazhdimin e infeksioneve, kështu mund të zhvillohet situata në muajt në vijim.

Revista prestigjioze shkencore Nature shqyrtoi dy nënvariantet e fundit të Omikronit, BA.4 dhe BA.5 sepse siç thotë analiza e gjatë e thelluar “Omikroni është kthyer”. Dy llojet e fundit inkurajojnë vazhdimin e infeksioneve në shumë vende të botës dhe janë gjithashtu shumë më ngjitëse. Por ata duket se shkaktojnë më pak hospitalizime sesa llojet e tyre të mëparshëm dhe tregojnë një shkallë më të ulët të vdekjeve.

BA.4 dhe BA.5 mund t’i japin virusit aftësinë për të shmangur përgjigjen imune veçanërisht atë të antitrupave të induktuar nga vaksinimi, duke e lejuar atë të lidhet më mirë me receptorët e qelizave pritëse.

Ekspertët shpjegojnë se, duke pasur parasysh heqjen pothuajse të plotë të të gjitha masave kufizuese (me përjashtim të disa vendeve aziatike, përfshirë gjigantin kinez), rritja e Omicron 4 dhe 5 do të lidhet me imunitetin e popullsisë. Virusi do të bjerë vetëm kur një pjesë e mjaftueshme e popullsisë është e infektuar dhe për këtë arsye do të mbrohet duke ngadalësuar qarkullimin e virusit.

Shumë varet nga lloji i imunitetit të zhvilluar dhe antitrupat e induktuar nga vaksinimi do të dukeshin më pak efektivë kundër dy nënvarianteve të fundit duke përbërë një pjesë shumë të konsiderueshme të riinfeksioneve dhe simptomave të lehta. Madje edhe imuniteti hibrid (vaksinimi plus infeksioni me Omicron BA.1) nuk duket si një mburojë e padepërtueshme.

Si do të zhvillohet virusi në muajt e ardhshëm është e vështirë të thuhet. Shfaqja e nënvarianteve të reja, ndoshta me një cikël thuajse gjashtëmujor sezonal, siç theksojnë disa kërkime do të vazhdojë dhe me to do të dobësohet edhe mbrojtja e fituar me vaksinat dhe infeksionet, sidomos nga infeksioni dhe format e lehta.

“Askush nuk mund të thotë se BA.4/5 është varianti i fundit. Ka shumë të ngjarë që të shfaqen variante të mëtejshme të Omicron”, shpjegon Kei Sato, një virologe në Universitetin e Tokios.

Studiuesit identifikuan disa pika në proteinën Spike që aktualisht njihen nga antitrupat e shkaktuar nga vaksinimi dhe infeksionet e mëparshme, por që mund të ndryshojnë në llojet e ardhshme të Omikronit.

Një mundësi tjetër është që një variant tjetër të lindi nga një degë e pemës familjare Sars-CoV-2 krejtësisht e ndryshme nga ajo që lindi familjen Omikron. Infeksionet e përsëritura të Omikronit mund të krijojnë imunitet të gjerë ndaj linjave pasuese duke zbuluar anën e një varianti krejtësisht të ndryshëm të aftë për të kapërcyer edhe më thellë përgjigjet imune të njerëzve. Trendi i më pak patogjenitetit gjithashtu mund të thyhet: fakti që viruset evoluojnë drejt më pak virulence është një mit. Mbi të gjitha këto, mbetet një tjetër e panjohur e madhe: Simptomat e zgjatura të Covid-it, pasojat e tyre dhe aftësia e këtyre varianteve të reja për të shkaktuar patologji që zgjasin me muaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.