NËSE KENI PROBLEME ME ZEMRËN DUHET TË SHMANGNI DISA USHQIME

 

NËSE KENI PROBLEME ME ZEMRËN DUHET TË SHMANGNI DISA USHQIME

Kardiologët tërheqin vërejtjen se disa ushqime duhet shmangur pasi dëmtojnë zemrën. Mjeku Jeff Etherton thotë se pas një kohe të gjatë të konsumimit të sasive të mëdha këto ushqime mund të rrezikojnë më së shumti shëndetin kardiovaskular.

PATATE TË SKUQURA

Asnjë ushqim i skuqur nuk është në të vërtetë i shëndetshëm për zemrën sepse secili ka një përqindje të lartë të yndyrave të ngopura dhe trans, dy gjëra që duhet të përbëjnë një përqindje të vogël të dietës sonë. Nga të gjitha ushqimet e skuqura, patatet e skuqura dallohen si më e keqja. “Është njësoj si të marrim një copë karbohidrate të pastër dhe më pas ta skuqim dhe ta kriposim mirë”, shpjegon Etherton.

PRODUKTE TË PËRPUNUARA TË MISHIT

Mishi i përpunuar nuk ka reputacion të mirë në mesin e kardiologëve sepse kjo kategori ushqimesh (që përfshin proshutën, proshutën, salsiçet dhe hot dog) rrit rrezikun e dështimit të zemrës. Por në kundërshtim me besimin popullor, Etherton thotë se proshuta nuk është ushqimi më i keq në këtë kategori, për shkak të përqindjes më të lartë të yndyrave të ngopura, sallami është më i keqi. “Pra, ndoshta mund të ndiheni pak më mirë nëse skuqni disa copa proshutë për mëngjes me vezë”, shpjegon Etherton.

MISHI I KUQ

Mishi i kuq ka një sasi të konsiderueshme të kolesterolit dhe yndyrave të ngopura dhe një substancë që i ngjan aminoacideve dhe është e keqe për shëndetin e zemrës. “Për të qenë të sigurt, kufizoni marrjen tuaj të mishit të kuq pa yndyrë në më pak se 10 për qind të dietës suaj”, tha kardiologu Etherton për Thrillist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.