NËSE KONSUMONI MULTIVITAMINA DHE SUPLEMENTE JENI DUKE HEDHUR PARA-THONË EKSPERTËT

NËSE KONSUMONI MULTIVITAMINA DHE SUPLEMENTE JENI DUKE HEDHUR PARA-THONË EKSPERTËT

Rezultatet e një studimi të ri tregojnë se marrja e vitaminave dhe suplementeve që njerëzit përdorin shpesh për të përmirësuar shëndetin e tyre është thjesht një humbje parash. Studiuesit në Universitetin Northwestern në Illinois thonë se përfitimet shëndetësore të këtyre njerëzve janë kryesisht në mendjet e tyre dhe disa nga suplementet mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

Ekipi hulumtues është i bindur se “nuk ka asnjë grup magjik të pilulave që do t’ju mbajnë të shëndetshëm. Në vend të kësaj një dietë e ekuilibruar është çelësi i shëndetit të mirë. ”

“Pacientët vazhdojnë të pyesin: “Çfarë suplementesh duhet të marr? Ata i hedhin paratë dhe mendojnë se ka një grup magjik pilulash që do t’i bëjnë të shëndetshëm dhe gjithçka që duhet të bëjmë është të ushqehemi shëndetshëm dhe të ushtrojmë. “- tha për mediat autori kryesor i studimit Jeffrey Linder nga Universiteti Northwestern.

DISA SUPLEMENTE MUND TË SHKAKTOJNË KANCER, JO TA PARANDALOJNË ATË

Tabletat multivitamina janë veçanërisht të njohura sepse përmbajnë një përzierje të një duzinë lëndësh ushqyese jetike dhe Shoqata e Prodhuesve të Ushqimit të Shëndetshëm thotë se më shumë se një e treta e njerëzve mendojnë se nuk po marrin gjithçka që u nevojitet nga ushqimi i tyre kështu që nuk është për t’u habitur që ata shtojnë gjëra. Megjithatë, analiza sistematike e rreth 84 studimeve shkencore ka treguar se nuk ka prova të mjaftueshme që marrja e multivitamina, vetëm ose në kombinim, parandalon sëmundjet kardiovaskulare dhe kancerin.

Ata veçanërisht ju këshillojnë të mos merrni suplemente beta karoten për shkak të rritjes së mundshme të rrezikut të kancerit të mushkërive.

NË VEND TË SUPLEMENTEVE, FRUTAT DHE PERIMET MË TË MIRA

Konsumimi i frutave dhe perimeve çon në një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit, thonë një ekip shkencëtarësh. Prandaj, nuk është e pazakontë të mendosh se një tabletë mund të përmbajë të gjithë lëndët ushqyese të mundshme, por për fat të keq studiuesit shpjegojnë se frutat dhe perimet përmbajnë një përzierje vitaminash, përbërësish, fibrash dhe lëndësh të tjera ushqyese që në kombinim mund të përmirësojnë shëndetin tuaj. Micronutrientët në izolim, dmth. në formë tabletash ato mund të sillen ndryshe në trup sesa kur i merrni në mënyrë natyrale.

Dr. Linder thekson se individët me mangësi vitaminash mund të përfitojnë ende nga suplementet e kalciumit dhe vitaminës D. Studimet e mëparshme kanë treguar se ato mund të parandalojnë frakturat dhe rëniet tek të moshuarit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.