NJË STUDIM KA KONSTATUAR SE USHTRIMET KANË EFEKT POZITIV EDHE TE PACIENTËT ME KANCER

NJË STUDIM KA KONSTATUAR SE USHTRIMET KANË EFEKT POZITIV EDHE TE PACIENTËT ME KANCER

Një studim i kohëve të fundit thot se ushtrimet kanë efekt pozitiv, madje edhe te pacientët me kancer të fazës së avancuar.

Hulumtimi i ri nga Universiteti Edith Cowan (ECU) nxjerr në pah rëndësinë kritike të ushtrimeve në menaxhimin e sëmundjeve të pacientëve me kancer, madje edhe atyre që janë të sëmurë përfundimisht.

Sipas gjetjeve të reja të hulumtimit, edhe një stërvitje mund të ndihmojë edhe pacientët me mjekim kronik.

Përfundimet shkencore u botuan në Kanceri i Prostatës dhe Sëmundjet e Prostatës.

Hulumtimet e mëparshme nga Instituti i Kërkimeve të Mjekësisë Ushtrimore të ECU arritën në përfundimin se burrat me kancer të avancuar të prostatës mund të ndryshojnë mjedisin kimik të trupit të tyre pas 6 muajsh stërvitje, duke shtypur rritjen e qelizave kancerogjene.

Në mënyrë të veçantë, ekipi hulumtues vëzhgoi nivele të rritura të miokinave, një proteinë që mund të shtypë rritjen e tumorit, madje duke ndihmuar në luftimin aktiv të qelizave kancerogjene duke stimuluar një sërë procesesh antikancerogjene në trup. Edhe një stërvitje mund të rrisë miokinat edhe më shumë , duke shkaktuar një shtypje shtesë të kancerit.

Nëntë pacientë me kancer të prostatës në fazën e fundit ndoqën një program ushtrimesh me intensitet të lartë dhe me cikël konstante për 34 minuta. Studiuesit mblodhën mostra gjaku para, menjëherë pas dhe 30 minuta pas përfundimit të stërvitjes.

Ekipi zbuloi se kampioni i marrë menjëherë pas stërvitjes përmbante nivele të rritura të miokinave anti-tumorale, duke rezultuar në shtypjen e rritjes së qelizave kancerogjene me rreth 17%. Tridhjetë minuta më vonë, si nivelet e miokinës ashtu edhe efekti shtypës i kancerit ishin kthyer në nivelet e tyre origjinale.

Profesor Rob Newton, studiues i EMRI dhe mbikëqyrës i studimit, komentoi: “Gjetjet janë emocionuese sepse ne po gjejmë për herë të parë që burrat me kancer të avancuar të prostatës janë në gjendje të prodhojnë një rritje akute të molekulave kundër kancerit përmes stërvitjes.

 

Kjo është mënyra se si ne kuptojmë pse pacientët me kancer që ushtrohen tregojnë përparim më të ngadaltë të sëmundjes dhe mbijetojnë më gjatë. Këta pacientë janë në fazën përfundimtare, ku nuk ka më shërim dhe përfundimisht do të vdesin. Megjithatë, ka prova të forta se aktiviteti fizik do të zgjasë jetëgjatësinë e tyre”.

 

Ai tha se ndërsa ka ende një rrugë të gjatë për të bërë, rezultatet e këtij studimi mund të ndihmojnë pacientët në menaxhimin e sëmundjes. “Nuk është ende e qartë se cila është doza më e mirë e mundshme e ushtrimeve, por rekomandohet të paktën 20 minuta ushtrime ditore, e cila duhet të përfshijë stërvitje me rezistencë për të zhvilluar muskujt dhe stimuluar prodhimin e miokinës”, tha Dr. Njutoni.

 

“Ky studim ofron prova të forta se pacientët me kancer të prostatës, dhe ndoshta me çdo lloj kanceri, duhet të ushtrojnë shumicën e ditëve, nëse jo çdo ditë, për të mbajtur një mjedis kimik brenda trupit të tyre që shtyp rritjen e qelizave kancerogjene.” përfundoi ai.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.