VAKSINAT ANTIKOVID SHKAKTOJNË TENSION TË LARTË

VAKSINAT ANTIKOVID SHKAKTOJNË TENSION TË LARTË

“Rritja e tensionit të gjakut pas pranimit të vaksinave kundër Covid nuk është e pazakontë”, thonë autorët e një studimi të ri shëndetësor nga Italia. Vaksinat kundër Covid-it kanë treguar efikasitet në luftën kundër virusit korona dhe llogariten elementi më i rëndësishëm në luftën kundër pandemisë megjithatë kohëve të fundit janë ngritur disa pyetje në lidhje me sigurinë e vaksinave.

Sipas një studimi të fundit italian të botuar në revistën MDPI, një nga efektet anësore të mundëshme i cili u raportua ishte rritja e tensionit të gjakut pas marrjes së vaksinave kundër Covid. Studiuesit ndërmorën një meta-analizë të të dhënave të disponueshme për të vlerësuar përqindjen e pacientëve me presion jonormal të gjakut ose një rritje të presionit të gjakut pas vaksinimit. Gjashtë studime hynë në analizën përfundimtare. Në total, studimet akumuluan 357,387 individë me 13,444 presion të gjakut jonormal ose të lartë. “Me sa dimë, ky është ekzaminimi i parë sistematik i krijuar për të hetuar fillimin e presionit jonormal ose të lartë të gjakut pas vaksinimit kundër Covid. Risia kryesore e studimit tonë është dëshmia se rritja e presionit të gjakut pas vaksinimit nuk është e pazakontë. Përqindja e pacientëve me presion të gjakut anormal ose të ngritur dukshëm varionte nga 0,93% në 23,72%, me një vlerësim të kombinuar prej 3,91% (3,20% pa anomali statistikore).

Për më tepër, vlerësimi i hipertensionit të fazës III ose urgjencave dhe urgjencave hipertensive pas vaksinimit kundër Covid ishte 0.6%, shkruajnë studiuesit në studimin e tyre. Rezultatet e studimit treguan se tensioni jonormal/rritja e tensionit të gjakut gjakut “nuk duhet të konsiderohet sporadike”, thonë autorët e studimit. “Tensioni jonormal i gjakut nuk është i pazakontë pas vaksinimit kundër Covid, por mekanizmat themelorë të këtij fenomeni janë ende të paqarta dhe kërkojnë hetime të mëtejshme”, përfunduan ata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.