OMICRON ËSHTË MË I AFTË NË SHMANGIEN E SISTEMIT IMUNITAR

OMICRON ËSHTË MË I AFTË NË SHMANGIEN E SISTEMIT IMUNITAR

Koronavirusi është përhapur globalish me një numër të madh variantesh dhe nënvariantesh të cilat duken se nuk kanë fund. Vetëm varianti Omicron ka më shumë se 130 nënvariante. Në Evropë janë aktualisht në rritje nënvariantet Omicron BA.4 dhe BA.5.

Pse po përhapen kaq shpejt, pavarësisht se shumë njerëz tashmë janë vaksinuar?

Omicron është më i aftë në shmangien e sistemit imunitar

“Variantet e reja përcaktohen tradicionalisht si një grup i ri mutacionesh që besohet se ndryshojnë mënyrën se si funksionon virusi. Në mënyrë tipike, këto variante kanë rritur shkallën e infeksionit dhe kanë rritur ashpërsinë e sëmundjes”, tha Krishna Mallela, profesor në departamentin e shkencave farmaceutike në Universitetin e Kolorados në ShBA.

Tani shkencëtarët kanë filluar të kuptojnë pse mutacionet specifike bëjnë që variantet të jenë më infektive, si Omicron ose më vdekjeprurëse si Delta dhe varet nga mënyra se si virusi korona hyn në qeliza dhe se si sistemi imunitar e lufton atë.

Një studim i kohëve të fundit nga SHBA tregoi se Omicron është më infektues sepse mund të shmangë më mirë sistemin imunitar. Pas vaksinimit ose një infeksioni të mëparshëm, antitrupat qarkullojnë në trup dhe kërkojnë viruse. Ata e zbulojnë virusin korona përmes proteinës së tij spike, e cila më pas sinjalizon që virusi të neutralizohet.

Studimi tregon se mutacionet në nënvariantet e omicronit BA.1 dhe BA.2 ndryshojnë strukturën e proteinës së spikes.

Në thelb, sistemi imunitar është më pak i aftë në gjuetinë dhe shkatërrimin e grimcave të virusit Omicron. Ky evaziv është ajo që shkaktoi rritjen e madhe të infeksioneve në të gjithë botën që kur Omicron u identifikua për herë të parë në Arikën e Jugut, në nëntor 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.