PARACETAMOLI RRIT RREZIKUN E SULMIT NË ZEMËR

PARACETAMOLI RRIT RREZIKUN E SULMIT NË ZEMËR

Njerëzit me presion të lartë të gjakut që marrin rregullisht paracetamol mund të jenë në rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës dhe goditjeve në tru. Studiuesit thonë se pacientëve që kanë një recetë afatgjatë për qetësuesin, që zakonisht përdoret për trajtimin e dhimbjeve kronike, duhet t’u jepet doza më e ulët efektive për kohën më të shkurtër të mundshme. Sipas shkencëtarëve, supozohet se paracetamoli ishte një ilaç plotësisht i sigurt për t’u përdorur në pacientët me këtë gjendje. Por gjetjet e tyre tregojnë se efekti në presionin e gjakut është i ngjashëm me anti-inflamatorët jo-steroidalë (NSAIDs), të tilla si ibuprofeni, të cilët dihet se rrisin presionin e gjakut dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës, dhe përdoren gjithashtu për të menaxhuar dhimbjet kronike.

Rritja e presionit të gjakut mund të pritet të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës ose goditjes me rreth 20 për qind, thonë ekspertët. Ata sugjerojnë se studimi duhet të çojë në një rishikim të recetave afatgjata të paracetamolit për pacientët – veçanërisht ata me këtë gjendje, ose ata në rrezik të veçantë të sëmundjeve të zemrës ose goditjes në tru.

Profesor James Dear, kryetar personal i farmakologjisë klinike në Universitetin e Edinburgut, tha:

“Ky studim tregon qartë se paracetamoli – ilaçi më i përdorur në botë – rrit presionin e gjakut, një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për sulmet në zemër dhe goditjet në tru. “Mjekët dhe pacientët së bashku duhet të marrin në konsideratë rreziqet kundrejt përfitimeve të recetës afatgjatë të paracetamolit, veçanërisht në pacientët në rrezik të sëmundjeve kardiovaskulare.”

Ai shtoi: “Në përmbledhje, ne kemi treguar se dy javë trajtim me paracetamol rrit presionin e gjakut te pacientët që kanë hipertension (presion të lartë të gjakut).

Hetuesi kryesor Dr Iain MacIntyre, konsulent në farmakologjinë klinike dhe nefrologjinë në NHS Lothian tha: “Kjo nuk ka të bëjë me përdorimin afatshkurtër të paracetamolit për dhimbje koke ose temperaturë, që është, natyrisht, mirë – por tregon një rrezik të sapo zbuluar për njerëzit që e marrin rregullisht për një kohë më të gjatë, zakonisht për dhimbje kronike”.

Studimi zbuloi se pasi njerëzit ndaluan marrjen e ilaçit, presioni i tyre i gjakut u kthye në atë që ishte në fillim të studimit, duke sugjeruar se ilaçi e rriti atë. Studiuesit thanë se nuk kishin një numër të saktë të njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar që marrin paracetamol afatgjatë dhe kanë presion të lartë të gjakut. Por vlerësohet se një në tre të rritur në Mbretërinë e Bashkuar kanë presion të lartë të gjakut në rritje me moshën, ndërsa një në 10 njerëz në Skoci – ku u krye hulumtimi – merr rregullisht paracetamol, një shifër që ka të ngjarë të jetë e ngjashme diku tjetër.

Në studim, 110 pacientëve me një histori të presionit të lartë të gjakut iu është përshkruar 1g paracetamol katër herë në ditë – një dozë e përshkruar në mënyrë rutinore për pacientët me dhimbje kronike – ose një placebo për dy javë secila. Studiuesit zbuluan se kishte një rritje të konsiderueshme në presionin e gjakut tek ata që merrnin qetësuesin, krahasuar me ata që merrnin placebo. Sipas ekspertëve, studimi u krijua për të parë një efekt shumë të vogël në presionin e gjakut dhe ata u befasuan kur panë një ndikim shumë më të madh.

Prof Dear sugjeroi se hulumtimi tregon se gjetjet mund të prekin një numër të madh njerëzish. Shkencëtarët theksojnë se një kufizim i studimit të tyre ishte se ai nuk shikonte pacientët që kishin dhimbje kronike. Por nuk ka asnjë arsye për të menduar se pacientët që marrin paracetamol për trajtimin e dhimbjes do të kishin një përgjigje të ndryshme të presionit të gjakut nga pacientët në studim, thonë ata.

Profesor Sir Nilesh Samani, drejtor mjekësor në Fondacionin Britanik të Zemrës, i cili financoi studimin, tha: “Ky hulumtim tregon se sa shpejt përdorimi i rregullt i paracetamolit mund të rrisë presionin e gjakut tek njerëzit me hipertension, të cilët tashmë janë në rrezik të shtuar të sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru“. Thekson pse mjekët dhe pacientët duhet të rishikojnë rregullisht nëse ekziston një nevojë e vazhdueshme për të marrë ndonjë mjekim, madje edhe diçka që mund të duket relativisht e padëmshme si paracetamoli, dhe gjithmonë të peshojë përfitimet dhe rreziqet.

Dr Richard Francis, kreu i kërkimit në Shoqatën e Stroke, tha: “Presioni i lartë i gjakut është faktori i vetëm më i madh i rrezikut për goditje në tru. Ky studim i ri dhe i fuqishëm i shtohet studimeve të mëparshme dhe sugjeron se paracetamoli i rregullt shkakton rritjen e shpejtë të presionit të gjakut tek njerëzit që tashmë janë në rrezik nga goditjet në tru dhe sulmet në zemër. Prandaj është e rëndësishme që mjekët të rishikojnë dhe peshojnë rregullisht rreziqet dhe përfitimet e dhënies së paracetamolit.”

Dr Benjamin Ellis, konsulent reumatolog në bamirësinë Versus Arthritis, tha se shumë njerëz me artrit dhe sëmundje muskuloskeletore përdorin paracetamol, ose ilaçe që përmbajnë paracetamol, për të ndihmuar në menaxhimin e dhimbjes së tyre. Ai gjithashtu thekson rëndësinë e shërbimeve shëndetësore që ofrojnë mundësi më shumë dhe më të mira për të menaxhuar dhimbjen, përveç ilaçeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.