PAS VENDIMIT PËR ABORTIN, NË SHBA MBYLLEN ME DHJETËRA KLINIKA

PAS VENDIMIT PËR ABORTIN, NË SHBA MBYLLEN ME DHJETËRA KLINIKA

Në 100 ditët që kur Gjykata e Lartë e SHBA vendosi se Kushtetuta nuk garanton të drejtën e grave për abort, të paktën 66 klinika kanë ndaluar ofrimin e aborteve, madje shumë prej tyre kanë dalë jashtë biznesit.

Sipas një studimi të Institutit Guttmacher të lëshuar të enjten, në 100 ditët e para pas vendimit historik të Gjykatës, 13 shtete e shpallën plotësisht të jashtëligjshëm abortin dhe dy të tjera, Wisconsin dhe Georgia, vendosën kufizime drastike.

Në ato 15 shtete, të cilat së bashku kishin 79 klinika aborti, 26 u mbyllën plotësisht duke përfshirë atë në Misisipi që përmbysi vendimin historik Roe kundër Wade në vitin 1973.

40 klinika të tjera pushuan së funksionuari abortet, por vazhdojnë të ofrojnë lloje të tjera shërbimesh mjekësore, shtoi instituti, i cili lufton për aksesin e grave në kontraceptivë dhe aborte në mbarë botën.

13 klinikat që ende kryejnë aborte janë të gjitha në Gjeorgji, ku aborti mbetet i ligjshëm, por vetëm gjatë gjashtë javëve të para të shtatzënisë.

Në 14 shtetet që nuk kanë më asnjë klinikë (përfshirë Teksasin, Misurin, Luizianën dhe Arizonën), më shumë se 125,000 aborte janë kryer në vitin 2020. Vetëm në Gjeorgji ishin 41,000.

Rreth 22 milionë gra të moshës riprodhuese jetojnë në këto shtete, ose 29% e grave amerikane në këtë grupmoshë. Tani, këto gra “do të duhet të udhëtojnë në shtete të tjera për të kryer një abort (duke përballuar gjithashtu kostot direkte ose indirekte të transportit, kujdesin e fëmijëve të tyre dhe pushimin nga puna), të bëjnë një abort vetë ose vazhdoni shtatzëninë”, raportojnë autorët e studimit.

Mbyllja e këtyre klinikave bëri që edhe klinikat e abortit në shtete të tjera të mbingarkohen me kërkesa, duke arritur kufijtë e tyre.

Situata “do të vazhdojë të përkeqësohet”, shkruan instituti dhe shtete të tjera, si Indiana, Ohio apo Karolina e Jugut, po promovojnë ligje për ndalimin e abortit, por këto janë bllokuar përkohësisht nga gjykatat. Në fund të fundit, 26 nga 50 shtetet pritet ta ndalojnë abortin tërësisht ose ta kufizojnë atë në mënyrë drastike.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.