PFIZER/BIONTECH PARALAJMËRON VAKSINËN KUNDËR KANCERIT DERI NË VITIN 2030

PFIZER/BIONTECH PARALAJMËRON VAKSINËN KUNDËR KANCERIT DERI NË VITIN 2030

Deklaratat e grupit të kompanisë farmaceutike Pfizer/BioNTech hapin shpresën për përdorimin e një vaksine kundër kancerit deri në vitin 2030.

Çifti i shkencëtarëve, Ugur Sahin dhe Ezlem Toureji , të cilët themeluan kompaninë farmaceutike në vitin 2008 , hezituan të thonë se është gjetur kura për kancerin, por pranojnë se janë arritur arritje për të cilat do të punojnë.

Ata theksuan se përgatitja dhe suksesi i vaksinës për përballimin e Covid-19, e cila u shpërnda gjerësisht në planet, po ndihmon në avancimin e punës për kancerin.

Dyshja kanë punuar në imunoterapi të kancerit të përshtatura për pacientët individualë.

Përdorimi i teknologjisë mRNA u arrit gjatë pandemisë.

Ndërsa vaksinat konvencionale bëhen me forma të dobësuara të virusit, mARN-të përdorin vetëm kodin gjenetik të virusit.

Një vaksinë mRNA injektohet në trup, ku krijohen antigjene të cilat më pas njihen nga sistemi imunitar, duke e përgatitur atë për të luftuar sëmundjen.

I pyetur se kur pacientët mund të kenë akses në vaksinat e kancerit, profesor Sahin tha se kjo mund të ndodhë “para vitit 2030“.

Nga ana e saj, profesoresha Turetzi tha për BBC: “ Ajo që ne kemi zhvilluar për dekada për vaksinën e kancerit ka ndihmuar në zhvillimin e vaksinës Covid-19 “.

” Ne kemi parë në një numër të madh njerëzish se si sistemi imunitar reagon ndaj mRNA ,” përfundoi profesori.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.