PSE ËSHTË E RËNDËSISHME MAMOGRAFIA?

PSE ËSHTË E RËNDËSISHME MAMOGRAFIA?

Kanceri i gjirit përbën 1 në 3 nga të gjitha kanceret e reja të diagnostikuara tek gratë në SHBA çdo vit, bën të ditur Shoqata Amerikane të Kancerit. Njëherit theksohet se më shumë se 43,00 gra në SHBA do të vdesin nga kanceri i gjirit këtë vit.

Mamografia luan një rol kyç në zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit, shkruan Medical Xpress.

Një mamografi paraqet procesin e një imazhit me rreze X të gjinjve tuaj. Mund të përdoret për ekzaminimin e kancerit të gjirit dhe për qëllime diagnostikuese, të tilla si për të hetuar simptomat ose gjetjet e pazakonta në një test tjetër imazherie.

Gjatë një mamografie, gjinjtë tuaj janë të ngjeshur midis dy sipërfaqeve të forta për të përhapur indin e gjirit. Pastaj një rreze X kap imazhe bardh e zi që shfaqen në ekranin e kompjuterit dhe ekzaminohen për shenja kanceri.

Mamografi 3D

Një mamografi tradicionale krijon imazhe 2D të gjirit. Një lloj më i ri mamografie i quajtur mamografi 3D, ose tomosinteza e gjirit, krijon imazhe 3D të gjirit.

Shumë objekte mjekësore ofrojnë mamografi 3D përveç mamografive tradicionale 2D për shqyrtimin e kancerit të gjirit.

Mes tjerash, një mamografi 3D përdoret për të kërkuar kancerin e gjirit tek njerëzit që nuk kanë shenja ose simptoma të sëmundjes.

Kjo mund të përdoret gjithashtu për të hetuar shkakun e problemeve të gjirit, të tilla si një masë e gjirit, dhimbje dhe rrjedhje nga thithka.

Mamogramet 3D gjithashtu mund të rekomandohen për gratë me inde të dendura të gjirit.

Kur përdoret për ekzaminimin e kancerit të gjirit, aparati i mamografisë 3D krijon imazhe 3D dhe imazhe standarde të mamografisë 2D, sepse të dy llojet e imazheve kanë disa avantazhe në zbulimin e anomalive të caktuara të gjirit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.