PSE GRATË JANË MË TË RREZIKUARA NGA SËMUNDJET E VESHKAVE?

PSE GRATË JANË MË TË RREZIKUARA NGA SËMUNDJET E VESHKAVE?

Sipas studimeve, gratë mbi 30 vjeç janë veçanërisht në rrezik shumë të lartë dhe kjo sëmundje është bërë mjaft e përhapur në këtë grupmoshë.

UTI është një sëmundje që u shfaqet më shumë femrave sesa meshkujve për arsye anatomike. Nëse kjo gjendje nuk trajtohet në kohën e duhur, mund të çojë në probleme të rënda të veshkave.

Kur ka një rritje të cisteve të shumta në veshka, kjo çon në një çrregullim gjenetik të quajtur Sëmundja policistike e veshkave.

Për shkak se gratë përjetojnë ndryshime hormonale gjatë shtatzënisë, kjo sëmundje mund t’i ndikojë më shumë tek ato sesa tek burrat.

Femrat përjetojnë më shumë luhatje hormonale sesa meshkujt, kjo është një arsye që mund të shkaktojë gurë në veshka. Arsyeja e dytë është ndryshimi në dietën e tyre të cilat mund të ndodhin shpesh për shkak të hormoneve ose shtatzënisë.

Një sëmundje progresive e veshkave e cila ndikon në funksionimin e organit quhet CKD ose Sëmundja Kronike e Veshkave.

Faktorë të tillë si gjaku i lartë, presioni, diabeti, sëmundjet autoimune mund të çojnë në këtë gjendje. Gratë në të 30-at e tyre mund të jenë në rrezik më të lartë për shkak të ndryshimeve hormonale dhe pranisë së disa kushteve shëndetësore.

Kushtet para-ekzistuese si diabeti, hipertensioni dhe obeziteti gjithashtu mund të ndikojnë rëndë në funksionin e veshkave.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.