PSE NDIHEMI SHPESH TË LODHUR?

PSE NDIHEMI SHPESH TË LODHUR?

Disa hulumtime në Shtetet e Bashkuara tregojnë se deri në 15% e grave dhe 10% e burrave vazhdimisht edhe në bazë ditore ndihen tepër të lodhur dhe me mungesë energjie. Një lodhje e tillë nuk duhet të anashkalohet pasi mund të ulë ndjeshëm cilësinë e jetës. Për më tepër, ajo mund të zvogëlojë produktivitetin në vendin e punës, të shkaktojë aksidente për shoferët, të ulë suksesin akademik të studentëve, etj.

Është e rëndësishme të theksohet se lodhja është një dukuri normale, veçanërisht te njerëzit me jetë aktive të mbushur me përgjegjësi të ndryshme. Më shpesh, është rezultat i gjumit të pamjaftueshëm ose të dobët, diçka që është e zakonshme për shumë njerëz. Fatkeqësisht gjumi shpesh neglizhohet. Në Shtetet e Bashkuara deri në 35% të të rriturve u mungon gjumi dhe kjo shifër është shqetësuese për adoleshentët, një moshë që është kritike për rritjen dhe zhvillimin e tyre.

Por çka nëse pavarësisht gjumit të gjatë dhe cilësor ndihemi sërish të lodhur? A mund të jetë ky një tregues i një problemi shëndetësor?

Këtë mund ta shohim nëse pavarësisht pushimit të mjaftueshëm ende ndiejmë lodhje të tepruar që e bën të vështirë kryerjen e detyrave dhe përgjegjësive të përditshme. Nëse është kështu, atëherë arsyeja e kësaj lodhjeje mund të jetë në ndonjë gjendje shëndetësore ose në zakonet tona të përditshme.

Cilat kushte shëndetësore lidhen me lodhjen e vazhdueshme?

Anemia – një nga gjendjet më të zakonshme që shkakton lodhje të vazhdueshme dhe mungesën e energjisë. Më konkretisht, bëhet fjalë për aneminë nga mungesa e hekurit. Gratë me cikle menstruale më të gjata si dhe gratë shtatzëna janë më të prirura ndaj kësaj gjendje. Megjithatë anemia mund të jetë e pranishme si tek gratë në postmenopauzë ashtu edhe tek meshkujt. Në këto dy grupe anemia shoqërohet shpesh me probleme me stomakun dhe zorrët. Një tregues i anemisë është mungesa e energjisë, ndjenja e rëndimit në muskuj dhe lodhja e shpejtë pas një aktiviteti. Në këtë drejtim është mirë të ekzaminohet niveli i hekurit dhe hemoglobinës nëse dyshohet për këtë lloj anemie dhe të bëhen disa ndryshime në ushqim. Në disa raste mund të rekomandohet përdorimi i suplementeve.

Apnea e gjumit – është një gjendje ku fyti ngushtohet dhe madje mbyllet gjatë natës gjatë gjumit. Ky ngushtim çon në një shqetësim të shkurtër të frymëmarrjes normale dhe në fakt në zgjime të shpeshta që mund të ndodhin disa herë gjatë natës. Gërhitja me zë të lartë është shpesh një tregues i apnesë së gjumit. Kjo gjendje prish vazhdimësinë e gjumit gjë që në fakt e pengon atë të kalojë në të gjitha fazat e nevojshme. Zgjimi është gjithashtu shumë i shkurtër dhe njerëzit shpesh nuk e mbajnë mend zgjimin gjatë natës. Mungesa e vazhdimësisë së gjumit çon në një ndjenjë lodhjeje dhe mungesë energjie të nesërmen.

Sëmundja celiac – është përgjigja imune e trupit ndaj glutenit dietik. Gluteni është një proteinë që është e pranishme në grurë, elb dhe thekër dhe shpesh është e pranishme në produkte të tilla si buka, makaronat, drithërat, ëmbëlsirat dhe të ngjashme. Njerëzit shpesh nuk janë të vetëdijshëm se kanë sëmundje celiac dhe kjo mund të shkaktojë simptoma që mund të ndërhyjnë me gjumin. Më shpesh këto simptoma janë – lodhja, diarreja, fryrja e barkut, anemia dhe humbja e peshës.

Depresioni – një gjendje shëndetësore në një rritje shqetësuese të numrit të rasteve. Përveç ndjenjës së trishtimit dhe mungesës së vullnetit për gjërat më të thjeshta, depresioni karakterizohet edhe nga lodhja, nevoja për më shumë pushim, nivele të reduktuara të energjisë dhe të ngjashme. Depresioni mund të ndikojë në cilësinë dhe kohëzgjatjen e gjumit dhe ndikon drejtpërdrejt në nivelin tuaj të energjisë ditën tjetër. Nëse dyshohet për depresion tek ju ose një person i dashur, është më mirë të filloni një bisedë me mjekun ose psikiatrin tuaj për të vendosur një diagnozë të sigurt dhe të saktë.

Gjendje të tjera shëndetësore që mund të shkaktojnë lodhje janë:

Ankthi: Ankthi i vogël, i rastësishëm është krejtësisht normal. Por nëse ankthi është i pranishëm në një pjesë të madhe të ditës dhe pengon gjumin për një kohë të gjatë atëherë mund të jetë e nevojshme të ndërmerrni disa hapa – bisedoni me mjekun tuaj dhe terapinë e mundshme.

Diabeti. Një nga simptomat më të zakonshme të diabetit është lodhja dhe mungesa e energjisë.

Sindroma e lodhjes kronike – lodhje që, pavarësisht se flini mjaftueshëm zgjat 4 muaj ose më shumë.

Hipotiroidizmi – një gjendje në të cilën gjëndra tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormone. Një nga simptomat kryesore është lodhja por edhe shtimi në peshë dhe dhimbjet e muskujve.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.