PSE SULMET NË ZEMËR JANË NË RRITJE TEK GRATË?

PSE SULMET NË ZEMËR JANË NË RRITJE TEK GRATË?

Sipas studimeve të fundit ndërkombëtare sëmundjet e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjes tek gratë, duke rezultuar si një rrezik dhjetë herë më shumë sesa kanceri i gjirit.

Pse sëmundjet e zemrës nuk zbulohen tek gratë?

Struktura patriarkale e shoqërisë sonë pret gjithashtu që gratë të mbajnë në plan të parë mirëqenien e të tjerëve në vend që të kujdesen për veten, gjë që rezulton në diagnozë të vonshme dhe është një nga shkaqet kryesore të rritjes së sëmundjeve të zemrës tek gratë në vend.

Meqenëse simptomat e sulmit në zemër janë të ndryshme si te burrat ashtu edhe te gratë, shumë gra shpesh nuk e dinë nëse kanë pësuar një ose dy sulme në zemër në të kaluarën derisa përfundimisht të vizitojnë një mjek.

Ndërsa tek meshkujt, një atak në zemër zakonisht rezulton me dhimbje ekstreme dhe të papritura në gjoks dhe me djersitje të ftohta, ndërsa te femrat simptomat janë zakonisht të lehta dhe sulmet në zemër mund të jenë të shpeshta dhe më të vogla.

Simptomat tek gratë mund të variojnë nga dhimbja e nofullës deri te lodhja, dhimbjet në qafë dhe shpinë te djersitja ose thjesht urthi, gjë që tregon nevojën që ato t’i nënshtrohen kontrolleve të rregullta shëndetësore dhe të marrin masa proaktive për të siguruar mirëqenien e përgjithshme.

Cila grupmoshë është më e ndjeshme ndaj sulmeve në zemër dhe cilat janë shqetësimet kryesore?

Gratë e grupmoshës 45-55 vjeç janë në rrezik të lartë për të përjetuar një atak në zemër për shkak të niveleve të ulëta të estrogjenit pas menopauzës, stresit të punës dhe familjes, vetmisë dhe mungesës së aktivitetit fizik. Më shumë gra në këtë grupmoshë mund të mos diagnostikohen dhe të kenë simptoma atipike në krahasim me burrat.

Grupmosha e dytë më e prekur është mosha 60 vjeç, ku përkeqësimi biologjik i bën si burrat ashtu edhe gratë më të ndjeshëm ndaj sulmeve në zemër. Kolesteroli i lartë, presioni i gjakut, obeziteti, pirja e duhanit, mënyra e jetesës sedentare dhe diabeti janë gjithashtu disa nga shqetësimet kryesore që i bëjnë gratë më të prirura ndaj sëmundjeve kardiovaskulare.

Si munden femrat të kujdesen për veten dhe të mbajnë larg sulmet në zemër?

Edukoni veten dhe rrisni ndërgjegjësimin për faktorët e rrezikut që mund të çojnë në bllokime.

Shmangni pirjen e duhanit ose përdorimin e duhanit.

Angazhohuni në aktivitete fizike si joga, vallëzimi, vrapimi dhe ecja për 30-45 minuta çdo ditë për të ruajtur shëndetin e zemrës dhe për të kapërcyer obezitetin.

Shmangni ushqimet e padëshiruara, pijet e gazuara dhe ndiqni një dietë të ekuilibruar. Dietat e shëndetshme të zemrës që përfshijnë karbohidrate komplekse, bishtajore, fruta, perime dhe më pak sheqer, kripë dhe yndyrë mund të kenë një ndikim pozitiv në shëndetin e zemrës.

Së fundi, është e rëndësishme të theksohet se gjinia nuk ka të bëjë fare me sulmet në zemër dhe gjendja prek njësoj si burrat ashtu edhe gratë. Megjithatë, adoptimi i një stili jetese të shëndetshëm dhe kryerja e kontrolleve të rregullta shëndetësore mund t’ju ndihmojë të merrni dhuratën e shëndetit të mirë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.