8 SHENJA TË STRESIT TEK FËMIJËT. SI T’I DALLONI ATO?

8 SHENJA TË STRESIT TEK FËMIJËT. SI T’I DALLONI ATO?

  1. Humori i fëmijës suaj është më i irrituar duke përfshirë zemërime më të shpeshta

Të gjithë fëmijët kanë nervozizëm por kur zemërimi bëhet veçanërisht intensiv mund të jetë koha për të kërkuar ndihmë shtesë. Tërbimet vërtet intensive përfshijnë përpjekjet e qëllimshme për të lënduar të tjerët ose veten e tyre, dukuri që zgjat më shumë se 20 deri në 30 minuta ose zemërime që ndodhin më shumë herë gjatë ditës. Çdo fëmijë ka një ditë pushimi kur thjesht nuk mund të jetë në disponim të mirë por ky ves përsëritet çdo ditë mund të jetë koha për të kërkuar ndihmë.

  1. Fëmija juaj flet shpesh për ankthet e tij

Kur fëmijët janë në gjendje të na tregojnë për frikën e tyre, kjo është një shenjë e shkëlqyer! Kjo do të thotë se ata mund të identifikojnë atë që i shqetëson dhe të dinë se si të kërkojnë ndihmë. Por nëse këto biseda ndodhin shpesh, mund të jetë një shenjë se fëmija juaj ka më shumë frikë ose ankthe sesa zakonisht. Nëse ata kanë vështirësi në kryerjen e detyrave standarde të përditshme (fjetja, dalja jashtë shtëpisë, qëndrimi rreth njerëzve) për shkak të shqetësimeve të tyre, kjo është një shenjë se ata mund të përfitojnë nga një mbështetje shtesë.

  1. Fëmija juaj shpesh ka dhimbje koke ose barku

Ankthi shpesh shfaqet me simptoma fizike – të gjithë kemi pasur dhimbje koke tensioni ose kemi ndjerë flutura në stomak. Fëmijët shpesh nuk kanë gjuhë për të diskutuar ndjenjat e tyre por ata mund t’ju bëjnë të kuptoni se i dhemb barku. Nëse fëmija juaj vazhdimisht ankohet për simptoma fizike është mirë të konsultoheni me mjekun tuaj për t’u siguruar që nuk ka ndonjë shkak mjekësor. Nëse simptomat vazhdojnë pasi mjeku juaj i jep të gjitha të qarta konsideroni se mund të jetë ankthi ose ndonjë shkaktar tjetër emocional që duhet të shikohet.

  1. Fëmija juaj është jashtëzakonisht aktiv

Shumë fëmijë janë aktivë dhe kjo mund të jetë një gjë e mirë! Fëmijët aktivë janë shpesh fëmijë të shëndetshëm. Megjithatë, nëse fëmija juaj nuk është në gjendje të ndalojë kur është koha për të ndaluar, mund të jetë një sinjal se diçka po ndodh. Nëse ata kanë vështirësi të ulen, të presin ose të dëgjojnë, mund të ia vlen të merrni një konsultë të shpejtë mjekësore.

  1. Mënyrat e gjumit të fëmijës suaj janë çrregulluar papritur

Gjumi është shqetësim i madh rreth asaj që po ndodh tek një fëmijë. Fëmijët me mënyra të pazakonta të gjumit shpesh luftojnë me diçka tjetër. Depresioni mund të shfaqet si fjetje e tepërt ose si paaftësi për të fjetur. Ankthi mund të përfshijë makthe ose vështirësi për të fjetur. Shumë diagnoza të tjera të fëmijërisë ndikojnë gjithashtu në gjumin. Përveç kësaj, pa gjumë adekuat është e vështirë për trupat e vegjël të përballojnë stresorët gjatë gjithë ditës. Pra edhe nëse problemi i gjumit nuk shkaktohet nga ndonjë gjë tjetër, ju mund të shihni probleme të sjelljes për shkak të mungesës së gjumit. Nëse fëmija juaj përjeton vështirësi për të fjetur më shumë se disa netë mund të jetë koha për të kërkuar ndihmë.

  1. Fëmija juaj lufton të lidhet me fëmijë të tjerë të së njëjtës moshë

Fëmijët janë të gjithë të ndryshëm – disa janë shumë të shoqërueshëm dhe të tjerë pak më të turpshëm. Edhe pse ndryshimet në personalitet janë normale, nëse fëmija juaj lufton ndjeshëm me moshatarët, kjo mund të jetë një shenjë e diçkaje më shumë. Këta fëmijë zakonisht kanë vështirësi të gjata me socializimin ndaj mos u frikësoni nëse janë vetëm disa ditë. Por nëse ata kanë luftuar gjithmonë shoqërimin me miqtë ose papritmas kanë humbur interesin për miqtë për disa javë, merrni parasysh të konsultoheni me një profesionist të shëndetit mendor.

  1. Fëmija juaj ka vështirësi në shkollë

Nëse fëmijës suaj gjithmonë i është dashur të punojë më shumë se moshatarët e tij mund të jetë një shenjë se diçka ndikon në të mësuarit. Për më tepër, nëse fëmija juaj papritmas fillon të kundërshtojë mund të nënkuptojë se diçka e re po ndikon tek ai. Këto ndryshime mund të nënkuptojnë se ata po luftojnë me miqtë, me një stres të ri emocional ose thjesht me materiale më të vështira mësimore. Mënyra e vetme për të qenë të sigurtë është të kërkoni mbështetje nga ekspertët.

  1. Fëmija juaj shqetësohet se diçka e keqe do të ndodhë nëse nuk e kryen një veprim të caktuar ose nuk i bën gjërat disa herë

Nëse vëreni se fëmija juaj gjithmonë duhet t’i bëjë gjërat në një mënyrë të caktuar, i pëlqen t’i bëjë gjërat në mënyrë të përsëritur ose duhet të kontrollojë gjërat për t’u siguruar që ato janë bërë siç duhet, merrni parasysh marrjen e një vlerësimi. Këto sjellje shpesh ndodhin kur fëmijët ndihen të shqetësuar dhe duan të ndërtojnë një ndjenjë sigurie për veten e tyre. Dëshira për të luajtur të njëjtën lojë ose për të lexuar të njëjtën histori janë sjellje standarde të fëmijëve por nëse fëmija juaj mërzitet nëse e luani lojën pak më ndryshe ose nëse lexoni një histori të re, këto janë shenja të mundshme.

Burimi: Motherly.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.